Povrće je zdravo, ali se kuhanjem mijenja njegov glikemijski indeks, tj. dobiva karakteristike običnog šećera.

Prema sličnim osobinama i biološkoj vrijednosti, povrće se može svrstati u četiri skupine:

1. Korjenasto, gomoljasto i lukovičasto – mrkva, celer, peršin, cikla, rotkva, rotkvice, hren, krumpir, češnjak, poriluk, vlasac.

2. Glavičasto (kupusnjače) i lisnato – zelje, kelj, kelj pupčar, kineski kelj, brokula, korabica, cvjetača, zelena salata, blitva, špinat, radič, koromač, rabarbara, artičoka.

3. Mahunarke (leguminoze) – mahune, grah, grašak, leća, soja, slanutak, bamija.

4. Plodovito – rajčica, patlidžan, paprika, krastavac, dinja, lubenica, bundeva, tikvice.
Ova podjela olakšat će nam odabir namirnica koje se međusobno slažu.

Ponekad je dobro da se i izbor povrća u prehrani slaže prema navedenoj podjeli; najbolje su kombinacije unutar dvije grupe, jer to omogućuje idealnu iskoristivost hrane