Pripremite se za malo drukčiji, nesvakidašniji užitak jedenja. Napravite domaće krafne, a za nadjev umjesto čokolade ili pekmeza odaberite sir

Istina, krafne je lakše kupiti nego napraviti, ali s obzirom na to da će mališani uživati u njihovoj izradi, možda čak i više nego u jedenju, priuštite im to zadovoljstvo.

Neka im priprema krafnica s kremom od mascarponea ostane u lijepom sjećanju, zauvijek!

Krafnice

za tijesto

  • 2,5 dl svježeg mlijeka s 3,2% m.m.
  • 500 g brašna (1/2 glatkog, 1/2 oštrog)
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 1 kuhani krumpir
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

za Nadjev

  • 300 g mascarponea
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica arome vanilije

Priprema

  1. Stavite sve sastojke u multipraktik ili ih miksajte mikserom dok od tijesta ne dobijete glatku i elastičnu loptu. Tijesto možete umijesiti i ručno.
  2. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže oko dva sata. Kad se udvostruči obujam tijesta, razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm.
  3. Krafnice izrežite pomoću kalupa ili čaše, stavite ih pobrašnjenom stranom prema gore, ponovno pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još otprilike pola sata.
  4. U međuvremenu pripremite kremu. Izmiksajte bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Zatim pomiješajte žumanca i šećer te im dodajte mascarpone.
  5. Kada kremi od mascarponea, žumanaca i šećera dodate snijeg od bjelanaca, krema je gotova.
  6. U velikom loncu ili dubljoj tavici zagrijte dostatnu količinu ulja, pa u njega stavljajte krafnice. Pripazite da na ulje prvo stavite onu stranu koja je tijekom zadnjeg dizanja bila okrenuta prema gore.
  7. Poklopite i pržite nekoliko minuta, odnosno dok lijepo ne porumene, zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite isto toliko vremena.
  8. Kada su krafnice gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na kuhinjske papirnate ubruse da se upije višak masnoće.
  9. Pred sam kraj, krafne nadjenite kremom od mascarponea, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Preporučujemo