Brzi obrok ne mora uvijek biti nezdrav. Kad niste u prilici pojesti konkretan obrok, zalogaji s nogu ne čine se mudrim izborom, osim ako nisu pripremljeni onako kako vam mi ‘serviramo’. Uživajte u zdravim sendvičima i razbijte predrasudu da fast food ne može biti dio uravnotežene prehrane

Kada biste na upit što ste danas ručali odgovorili ‘sendvič’, prva pomisao vašeg sugovornika vjerojatno bi bila kako se poprilično loše hranite.

I, uistinu, (loši)ugljikohidrati kakve nalazimo u bijelom brašnu pa tako i u kruhu i drugim sličnim proizvodima, naglo povisuju razinu šećera u krvi zbog čega naša gušterača mora pojačano raditi kako bi tijelo opet dovela u ravnotežu.

No izbor ugljikohidrata (pa i kruha i peciva) te ostalih namirnica koje s njima kombiniramo, ono je što čini razliku između kvalitetnog i nekvalitetnog obroka.

Loš spoj s bjelančevinama

Kako konzumirati ugljikohidrate? Općenito je pravilo da ih se nikada ne jede s bjelančevinama. Dakle, rižu, tjesteninu, krumpir… nije preporučljivo jesti s mesom, jajima, sirom… No zato je povrće odličan izbor.

Također, nije zanemarivo ni vrijeme kada ih konzumiramo. Ugljikohidrate ne treba jesti ako ćemo se nakon tog obroka odmarati i nećemo biti pretjerano aktivni.

Dakle, ugljikohidrate izbjegavajte za večeru, no oni vam mogu biti dobri podizači energije usred radnog dana, osobito ako su pripremljeni na način koja vam predlažemo. I sendvič može biti dio uravnotežene prehrane, zar ne?

Kriške kruha s krastavcima, koprom i maslacem

 •  150 g maslaca
 • ½ vezice kopra
 • 1 vezica vlasca
 • 1 limun iz biouzgoja
 • 1 češanj češnjaka
 • sol, papar
 • 1 krastavac
 • 6 duguljastih kriški punozrnatog kruha

priprema

 1. Maslac izvadite iz hladnjaka pa pričekajte da omekša. Začinsko bilje isperite pod mlazom vode i osušite papirnatim ručnikom.
 2. Otrgnite listiće kopra i nasitno ih nasjeckajte, kao i vlasac. Limun operite vrućom vodom, osušite ga papirnatim ručnikom, a zatim naribajte koricu i ocijedite polovicu limuna. Sve zajedno umiješajte u omekšali maslac.
 3. Češnjak ogulite i protisnite kroz prešu pa i njega umiješajte u maslac. Sve začinite solju i paprom. Maslac vratite u hladnjak i pričekajte da se donekle stvrdne tako da se može mazati.
 4. U međuvremenu operite krastavac pod mlazom vode, osušite ga papirnatim ručnikom i naribajte ga na tanke kriške.
 5. Kriške punozrnatog kruha složite jednu do druge, premažite ih maslacem i prekrijte kriškama krastavca. Kriške kruha položite jednu na drugu, po dužini ih prerežite napola i po želji ukrasite začinskim biljem.