Brzi obrok ne mora uvijek biti nezdrav. Kad niste u prilici pojesti konkretan obrok, zalogaji s nogu ne čine se mudrim izborom, osim ako nisu pripremljeni onako kako vam mi ‘serviramo’. Uživajte u zdravim sendvičima i razbijte predrasudu da fast food ne može biti dio uravnotežene prehrane
Kada biste na upit što ste danas ručali odgovorili ‘sendvič’, prva pomisao vašeg sugovornika vjerojatno bi bila kako se poprilično loše hranite.
I, uistinu, (loši)ugljikohidrati kakve nalazimo u bijelom brašnu pa tako i u kruhu i drugim sličnim proizvodima, naglo povisuju razinu šećera u krvi zbog čega naša gušterača mora pojačano raditi kako bi tijelo opet dovela u ravnotežu.
No izbor ugljikohidrata (pa i kruha i peciva) te ostalih namirnica koje s njima kombiniramo, ono je što čini razliku između kvalitetnog i nekvalitetnog obroka.
Kako konzumirati ugljikohidrate? Općenito je pravilo da ih se nikada ne jede s bjelančevinama. Dakle, rižu, tjesteninu, krumpir… nije preporučljivo jesti s mesom, jajima, sirom… No zato je povrće odličan izbor.
Također, nije zanemarivo ni vrijeme kada ih konzumiramo. Ugljikohidrate ne treba jesti ako ćemo se nakon tog obroka odmarati i nećemo biti pretjerano aktivni.
Dakle, ugljikohidrate izbjegavajte za večeru, no oni vam mogu biti dobri podizači energije usred radnog dana, osobito ako su pripremljeni na način koja vam predlažemo. I sendvič može biti dio uravnotežene prehrane, zar ne?