Od priloga do samostalnog jela, krumpir je nezamjenjiva namirnica u kulinarstvu. Pečen sa hrskavom koricom ili nježno kremast pire... Birajte sami

Krumpiri su prvi put službeno posluženi 1616. godine, prilikom jedne svečane gozbe francuskog kralja Luja XIII.

U ostalim europskim zemljama uzgoj krumpira je započeo puno kasnije, tek u 18. stoljeću.

Krumpir se može podijeliti ovisno o tipu kuhanja.

Tvrdi krumpir

Idealan je za kuhanje u komadu, kao prilog ili u juhama, gulašu i pitama.

Polutvrdi krumpir

Polutvrdi krumpir odličan je za salate i tijesta s krumpirom te se kuha cijeli, u kori.

Brašnasti krumpir

Brašnasto kuhan krumpir koristi se za pire, prije kuhanja se oguli, a potom zgnječi u pire.

Priprema krumpira ovisi o jelu za koje je namijenjeno, ali uvijek vrijedi pravilo: većina vitamina nalazi se odmah ispod kore.

Preporučujemo