Šparoge se dijele na tri osnovne vrste: zelene, ljubičaste i bijele. Zelene se uglavnom koriste za pripremu hladnih jela, a od preostalih dviju vrsta kuhaju se topla jela

Šparoge u kuhinji

Mala je razlika između pripreme bijelih i zelenih šparoga.

Zelene šparoge dovoljno je oprati i odrezati donji drvenasti dio (2–3 cm, ovisno o veličini), bijele šparoge moraju se i oguliti, primjerice nožem za guljenje krumpira.

Ako vam ostane viška šparoga, umotajte ih u vlažnu kuhinjsku krpu i stavite u hladnjak – na temperaturi od 2 do 4 °C izdržat će oko 4 dana.

Možete ih i zamrznuti. U tom slučaju ih najprije ogulite, kratko obarite kipućom vodom, ohladite u vodi s ledom i spremite u zamrzivač. Na -20 °C izdržat će otprilike pola godine.

Rižini rezanci s govedinom i šparogama

  • 500 g govedine (pisanica ili but)
  • 3 žličice sezamova ulja
  • svežanj zelenih šparoga
  • 250 g brokule
  • 300 g rižinih rezanaca
  • 3–4 cm oguljenog đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • 2–3 ulja od kikirikija
  • 125 ml rižina vina
  • 100 ml vode
  • 2–3 žlice čili umaka
  • 3 žlice sojina umaka
  • 1 žličica šećera
  • ½ žličice kukuruznog škroba
  • 4–5 grančica korijandra

priprema

  1. Meso očistite, operite i narežite na tanke ploške, a potom na rezance. Nakapajte ih s 2 žličice ulja, stavite u posudu, pokrijte folijom i ostavite da odstoje.
  2. Šparoge očistite i odrežite im drvenaste dijelove. Brokulu operite i očistite. U veliki lonac nalijte malo vode, iznad stavite zdjelu za kuhanje na pari i obložite je papirom za pečenje. U zdjelu stavite šparoge i brokulu.
  3. Rižine rezance stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 4–5 minuta. Kuhane rezance procijedite, isperite hladnom vodom i izmiješajte s preostalim sezamovim uljem.
  4. Stavite sa strane. U dubokoj tavi ili woku zagrijte 1 žlicu ulja i dodajte narezano meso, pržite sa svih strana nekoliko minuta, dok meso ne postane smeđe.
  5. U međuvremenu skuhajte povrće na pari: šparoge 4–6 minuta, brokulu oko 6 minuta. Prženo meso izvadite iz tave, tavu obrišite salvetom pa ulijte 1 žlicu ulja.
  6. Popržite đumbir narezan na tanke ploške. Nakon 1 minute dodajte ploškice češnjaka i kratko pržite.
  7. Potom dodajte meso, zalijte vodom, vinom, čili umakom, sojinim umakom, umiješajte šećer i sve pirjajte oko 3 minute.
  8. Škrob razmutite u vodi, dodajte u tavu i promiješajte. Cvjetiće brokule uzdužno razrežite i zajedno sa šparogama rasporedite na tanjure.
  9. Dodajte rezance, prelijte mesom u soku i pospite listićima korijandra.

Preporučujemo