Ma koliko voljeli morske plodove, manje nam je drag onaj postupak koji dolazi prije toga, a to je čišćenje ribe

Ako je riba svježa, imat će bistre i sjajne oči, čvrsto meso i sjajnu ljusku. Tu su lekciju već svladale mnoge domaćice, no, složit ćete se, ma koliko volimo morske plodove, manje nam je drag onaj postupak koji dolazi prije pripreme i uživanja u njoj, a to je čišćenje ribe.

Čišćenje

Prvo odstranite peraje, ljuskice i iznutrice. Ribu prvo operite pod mlazom hladne vode te škarama odrežite peraje.

Stavite je u veliku plastičnu vrećicu i u njoj čistite ljuske kako se ne bi razletjele svugdje okolo. Uhvatite ribu za rep i nožem ostružite ljuskice od repa prema glavi.

Škarama odrežite glavu te je zarežite duž trbuha kako biste izvadili iznutrice.
Isperite vodom.

Zaostale crne opne iz riblje utrobe odstranit ćete tako da ribu nasolite te istrljate papirnatim ubrusom.

Filetiranje

Na različite se načine filetira plosnata i obla riba.

plosnata riba

Na plosnatoj ribi, poput lista, prvo se napravi rez u obliku slova V iza glave (zarežite je sve do kostiju). Položite ribu repom prema sebi te napravite rez po dužini prema sredini ribe. Pritom napravite rez kroz meso i kožu.

Počevši od glave, vrh noža zabodite u procjep te okrenite oštricu tako da leži na kostima. Kratkim rezovima odvojite meso od kostiju.

Ribu okrenite pa na isti način odvojite i drugi filet.

obla riba

Oblu ribu, poput pastrve, lokarde ili lubina, prvo očistite pa položite na bok i napravite dijagonalan rez uz glavu (zarežite sve do kostiju).

Položite ribu repom prema sebi te napravite dubok rez po dužini niz leđnu kost. Nožem položenim uz same kosti odvojite filet kratkim rezovima. Ponovite postupak i s druge strane.