Kad se meso okupa u marinadi pripremljenoj maštovito i s ljubavlju, nastaje fenomenalno jelo! 

Inspirirajte se našim savjetima za pripremu fantastične marinade te uživajte u raskošnim okusima koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Marinada od jogurta

Popržite 1 žlicu začina (korijandar, kardamom, koromač) bez dodavanja masnoće pa fino izmiksajte. Nasitno nasjeckajte 6 češnjeva češnjaka te pomiješajte s 2 žličice soli. Dodajte sok i naribanu koru od 1 limete. Potom nasitno nasjeckajte 1 glavicu luka i čili te pomiješajte. Smjesu pomiješajte sa začinima te umiješajte 150 ml krem jogurta.

Ribež za hren

Što može marinadi dati doista pikantnu notu? Hren! Trebate ga ribati isključivo ručno na ribežu. Ako vam pritom počnu suziti oči, sjetite se da je hren bogat eteričnim uljima koja djeluju antibakterijski te optimalno dezinficiraju sluznicu.

Marinada s balzamičnim octom i kaparima

  • 60 ml balzamičnog octa
  • 90 ml maslinova ulja
  • 1 žlica soka od limuna
  • 4 češnja češnjaka (narezana na tanke ploške)
  • 2 žlice opranih, posušenih te posoljenih kapara
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice morske soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 6 grančica ružmarina (3 cijele, 3 grubo usitnjene)
  • 450 g cijelih janjećih kotleta

priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. U velikoj posudi dobro promiješajte ocat, ulje, sok od limuna, češnjak, kapare, šećer, ružmarin (sav) sol i papar.
  2. Dodajte meso te jednakomjerno premažite smjesom. Poklopite i stavite na 30 minuta u hladnjak.
  3. Potom prebacite meso u posudu za pečenje i pecite 20-25 minuta (da meso bude srednje, medium pečeno).

Marinada će izgubit okus ako je miješate u metalnoj posudi. Najbolje je koristiti staklenu, porculansku ili neku od umjetnih materijala (npr. plastike). Osim što marinada daje mesu dobar okus, omekšat će ga i učiniti sočnijim.

Preporučujemo