Kako ga kupovati, čuvati i pripremiti za vrijeme visokih temperatura, kad se brže kvari nego inače?
Mljeveno meso iznimno je osjetljiva prehrambena namirnica. Sirovo, usitnjeno meso brzo se kvari i izloženo je djelovanju štetnih mikroorganizama.
Oni se pak razmnožavaju velikom brzinom, osobito tijekom vrućih dana. Stoga je ljeti potreban velik oprez kad je riječ o postupanju s mljevenim mesom.
Svježe mljeveno meso najbolje je upotrijebiti odmah nakon kupnje. Pojesti ga svakako treba još istog dana. Do početka pripreme potrebno ga je držati u hladnjaku.
Budući da se pakiranje odvija u zaštićenim uvjetima, zapakirano mljeveno meso može se i nekoliko dana držati u hladnjaku.
Čim se pakiranje otvori ili ako se kod transporta prekine hlađenje, meso se mora odmah upotrijebiti. Vodite računa o datumu navedenom na pakiranju: ne smije se konzumirati nakon isteka roka valjanosti!
Ljeti je duboko zamrzavanje najsigurniji način čuvanja mljevenog mesa. Meso razdijelite na porcije, stavite ga u vrećice za duboko zamrzavanje i sploštite.
Na taj će se način ono brzo zamrznuti, a poslije i brže odmrznuti. Zamrznuto mljeveno meso može se čuvati šest mjeseci. Kada ga poželite upotrijebiti, stavite ga u hladnjak da se polako odmrzne, a zatim ga brzo obradite.
Kako biste bili sigurni da su svježina i kvaliteta mljevenog mesa na najvišem nivou, najbolje je da ga sami pripremite od sirovog mesa.
Meso (primjerice, lopaticu) očistite od žila, a zatim ga narežite na trake. Protisnite ga kroz stroj za mljevenje mesa.
Na kraju kroz stroj za mljevenje mesa protisnite pecivo koje ste prethodno namočili u vodi – tako ćete iz njega ukloniti ostatke mesa.