Najpoznatiji mali zalogaj s rižom i algama jednostavno pripremite u svojoj kuhinji
Pasta wasabi
Umjesto kupnje paste možete nabaviti i prašak wasabi te sami pripremiti pastu.
Pomiješajte 1 žlicu praška sa 1 žličicom vode pa miješajte dok ne nastane smjesa poput senfa.
Najbolja riža
Za sushi se upotrebljava riža kratkog zrna. Najbolje sorte su nishiki i haruka.
Savjet
Sushi možete pripremiti i s kavijarom, a umjesto sjemenkama sezama možete ih posuti nasitno nasjeckanim peršinom.
Kalifornijski sushi
- 1 šalica japanske riže
- 4 žlice rižina octa
- 1 žlica šećera u prahu
- ½ žličice soli
- 2 ploške nori alge
- 2 žlice sjemenki bijelog sezama
- 2 žlice sjemenki crnog sezama
- 4 žlice majoneze
- 1 avokado
- 1 šaka kuhanih (očišćenih) kozica
priprema
- Rižu operite, stavite u lonac i dodajte ¼ šalice vode. Poklopite i zakuhajte. Potom smanjite temperaturu te poklopljeno kuhajte oko 15 minuta.
- Lonac maknite sa štednjaka, poklopac omotajte kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji oko 10 minuta.
- Potom otklopite, rižu prebacite u posudu te je žlicom izmiješajte da se zrna odvoje i lakše se ohlade.
- Ocat pomiješajte sa šećerom, dodajte u rižu pa miješajte dok se riža ne ohladi. Podlogu za sushi omotajte prozirnom folijom.
- Nori algu prerežite pa je premažite tankim slojem riže, a zatim pospite sjemenkama sezama. Potom preokrenite tako da riža bude na foliji.
- Premažite majonezom, a na donju trećinu raspodijelite komadiće avokada i kozica. Smotajte s pomoću podloška. Potom svitak narežite na šest komada.
- Na isti način pripremite preostale alge pa sushi poslužite sa sojinim umakom, wasabijem i đumbirom iz staklenke.
Tekst: Čarolija okusa
Foto: Profimedia
11.03.2017.