Najpoznatiji mali zalogaj s rižom i algama jednostavno pripremite u svojoj kuhinji

Pasta wasabi

Umjesto kupnje paste možete nabaviti i prašak wasabi te sami pripremiti pastu.

Pomiješajte 1 žlicu praška sa 1 žličicom vode pa miješajte dok ne nastane smjesa poput senfa.

Najbolja riža

Za sushi se upotrebljava riža kratkog zrna. Najbolje sorte su nishiki i haruka.

Savjet

Sushi možete pripremiti i s kavijarom, a umjesto sjemenkama sezama možete ih posuti nasitno nasjeckanim peršinom.

Kalifornijski sushi

  • 1 šalica japanske riže
  • 4 žlice rižina octa
  • 1 žlica šećera u prahu
  • ½ žličice soli
  • 2 ploške nori alge
  • 2 žlice sjemenki bijelog sezama
  • 2 žlice sjemenki crnog sezama
  • 4 žlice majoneze
  • 1 avokado
  • 1 šaka kuhanih (očišćenih) kozica

priprema

  1. Rižu operite, stavite u lonac i dodajte ¼ šalice vode. Poklopite i zakuhajte. Potom smanjite temperaturu te poklopljeno kuhajte oko 15 minuta.
  2. Lonac maknite sa štednjaka, poklopac omotajte kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji oko 10 minuta.
  3. Potom otklopite, rižu prebacite u posudu te je žlicom izmiješajte da se zrna odvoje i lakše se ohlade.
  4. Ocat pomiješajte sa šećerom, dodajte u rižu pa miješajte dok se riža ne ohladi. Podlogu za sushi omotajte prozirnom folijom.
  5. Nori algu prerežite pa je premažite tankim slojem riže, a zatim pospite sjemenkama sezama. Potom preokrenite tako da riža bude na foliji.
  6. Premažite majonezom, a na donju trećinu raspodijelite komadiće avokada i kozica. Smotajte s pomoću podloška. Potom svitak narežite na šest komada.
  7. Na isti način pripremite preostale alge pa sushi poslužite sa sojinim umakom, wasabijem i đumbirom iz staklenke.

Preporučujemo