Zimi smo najizloženiji virusima, ali ih brzo i učinkovito možemo eliminirati uz pripravke iz naše kuhinje

Kod prvih znakova grlobolje pijte čaj od đumbira i navucite vunene čarape.

Čim primijetite prve znakove prehlade, kao što su promuklost i teškoće pri gutanju, posegnite za antiseptičkim tekućinama za ispiranje usne šupljine koje sadrže kadulju, hekseditin ili klorheksidin (u ljekarnama) i koje ubijaju viruse.

slana voda ili čaj od kadulje

Grgljanje slane vode ili čaja od kadulje razrjeđuju sluznicu ždrijela.

Liječnici osim toga savjetuju da se u jelovnik uvrste namirnice bogate vitaminima, kao i one koje sadrže ljute tvari (češnjak, luk, hren, grbica, čili, đumbir), koje bi oslabljeno tijelo trebale osnažiti za borbu protiv virusa.

čaj od đumbira

Komad đumbira veličine šake nasitno narežite, prelijte ga kipućom vodom, a nakon kratkog hlađenja začinite svježe iscijeđenim limunom, cimetom i medom.

Ova će kombinacija tijelu dati dovoljno tekućine i potaknuti metabolizam, poboljšati sposobnost samoozdravljenja i zagrijati vas iznutra.

pileća juha

Na sličan način djeluje i klasična pileća juha – najbolje u kombinaciji s kuhanim pilećim mesom (jer sadrži puno bjelančevina, koje su tijelu potrebne kao materijal za stanice imunosnog sustava).

Visoka razina cinka u juhi i mesu peradi služi kao obrana od virusa i ujedno sprečava upale.

Rezultati aktualnih istraživanja dokazali su da kod osoba koje odmah nakon pojave prvih simptoma u tijelo unesu minimalno 75 grama cinka prehlada traje dan kraće.

Cink se, među ostalim, nalazi u mahunarkama, siru, orašastim plodovima, jajima, odnosno ljekarničkim pripravcima.

Jedan se ekstrakt pelargonije na temelju rezultata opsežne studije također pokazao učinkovitim sredstvom za pospješivanje ozdravljenja.