Paprike se zbog svog atraktivnog okusa često koriste kao sastojak različitih jela i salata. Najčešće dolaze u jednoj od tri boje, a u kuhinji se obično koriste one crvene.

Crvene i žute paprike slađe su od zelenih. To je zato što se zelene paprike, iako se radi o kompletno razvijenim plodovima, nikada ne puštaju da dozore u potpunosti.

Na drukčiji način

Paprike mogu poslužiti i za pripremu odličnog vitaminskog koktela: za 1 čašu potrebna vam je 1,5 očišćena crvena paprika, bez sjemenki i narezana na kockice, a možete joj dodati i komadić nasitno nasjeckane čili papričice i 2 oguljene rajčice bez sjemenki. Sastojke štapnim mikserom usitnite u pire i začinite ih s malo soka od limuna.

Punjene paprike mogu se ispeći u pećnici ili zapeći ili pak pripremiti s ukusnim umakom. Punjenje koje ćete upotrijebiti ovisi o vašem ukusu i željama. Pronađite inspiraciju među našim receptima!

Punjene paprike

  • 4 velike paprike (žute, crvene)
  • 125 g riže
  • sok
  • 1 manji poriluk
  • 140 g bukovača
  • 3 žlice rastopljenog maslaca
  • 1 luk kozjak
  • 300 g piletine bez kože i kostiju (prsa, batak)
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 1/2 crvene papričice ili 1 feferon
  • sol
  • papar
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac, origano ili slično)
  • 2 žličice soka od limuna

priprema

  1. Paprike operite, odrežite im poklopac pa odstranite središnji dio sa sjemenkama i bijele opne. Tako pripremljene stavite ih na stranu.
  2. Rižu stavite u cjedilo, više puta je isperite pod mlazom vode, a zatim je stavite u lonac, dodajte toliko vode da bude prekrivena pa je ostavite da tako stoji oko 2 sata. Nakon toga odlijte vodu tako da u loncu na 1 mjericu riže ostane 1,5 mjerica vode.
  3. Posolite rižu pa je kuhajte sve dok ne omekša (kuhanje integralne riže traje dulje od kuhanja bijele, oko 40 minuta). Ostavite rižu dok se gotovo u potpunosti ne ohladi.
  4. Poriluk očistite i narežite na kockice, a bukovače narežite na trake. Poriluk propirjajte na 1 žlici maslaca, a zatim dodajte bukovače pa sve zajedno pirjajte još 5 minuta.
  5. Luk kozjak ogulite i nasitno nasjeckajte. Meso očistite i narežite na sitne komadiće. Na 1 žlici maslaca prvo popržite luk kozjak, a zatim oko 4 minute pržite meso.
  6. Dodajte poriluk i bukovače, a nakon toga sve zalijte temeljcem pa pirjajte 17 minuta. Crvenu papričicu ili feferon nasitno nasjeckajte pa ih na kraju pirjanja dodajte smjesi, koju zatim posolite i popaprite.
  7. Rastopite preostali maslac, pomiješajte ga sa začinskim biljem i sokom od limuna pa ga dodajte pripremljenoj smjesi kojom zatim napunite paprike.
  8. Stavite punjene paprike u kalup za nabujak koji ste prethodno eventualno obložili papirom za pečenje, pokrijte ih i pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  9. Punjene paprike pospite smrvljenim ili naribanim sirom.

Preporučujemo