Okruglice? Knedle? Svejedno je u kojoj regiji Lijepe Naše živite i kako ih zovete, ali jedno je sigurno: najfinije su one koje pripremite sami!

mali trikovi za uspjeh

Krumpir kuhajte u dosta slane vode, ocijedite ga, ogulite, zgnječite u preši za krumpir i ostavite da se ohladi.

Savjet: krumpir možete skuhati i dan prije kako biste uštedjeli na vremenu.

Zgnječeni krumpir zamijesite s jajima, brašnom, solju i malo muškatnog oraščića. Ako tijesto nije dovoljno čvrsto, jednostavno dodajte malo jestivog škroba.

Dlanovima oblikujte okruglice promjera oko 5 cm.  Ako je tijesto još uvijek premekano i čini vam se ljepljivo, prije uzimanja tijesta, ruke natrljajte škrobom.

Zakuhajte u velikom loncu mnogo vode. Stavite u nju okruglice i smanjite vatru. Kuhajte ih oko 20 min, dok ne isplivaju na površinu.

Osnovni recept

  • 1 kg krumpira
  • 150 g brašna
  • 2 jaja
  • sol
  • muškatni oraščić
  • 1 kriška bijelog kruha
  • 1 žličica maslaca

priprema

  1. Krumpir operite i kuhajte u kori oko 25 minuta. Potom ga ogulite, odmah zgnječite i ostavite da se ohladi.
  2. Krumpir zamijesite s brašnom, jajima, malo soli i muškatnim oraščićem u glatko tijesto. Bijeli kruh narežite na kockice i hrskavo popržite na maslacu.
  3. Pobrašnjenim rukama oblikujte okruglice (promjera oko 5 cm) i u svaku utisnite kockicu prženog kruha.
  4. Okruglice stavite u dosta kipuće slane vode, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta. Potom ih izvadite iz vode i ocijedite.

Ukusna tajna – nadjevi za okruglice

  • Prženi kruh – bijeli kruh narežite na kockice i popržite ga na maslacu. Po želji dodajte zgnječeni režnjić češnjaka.
  • Slanina – narežite je na kockice i popržite bez dodavanja masnoće.
  • Voće – marelice ili šljive odlično se slažu s krumpirom. Ako je riječ o suhom voću, nasjeckajte ga i namočite u rum ili voćni sok da omekša.

Preporučujemo