Donosimo vam trikove zahvaljujući kojima će vaš umak biti za prste polizati. Tajna je u tome da ništa ne bacate, jer se svaki ostatak može dobro iskoristiti

Povrće iz umaka od pečenja

Pečenjem jela u pećnici nastaju kvalitetni umaci. Oni se mogu zgusnuti dodatkom povrća koje se peklo s mesom.

Povrće protisnite kroz fino sito, dodajte u umak te ga kratko kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Umak začinite po želji.

Ne bacajte ono najbolje

Prije nego što ocijedite umak koji poslije želite reducirati ili koncentrirati, nemojte zaboraviti ostrugati ostatke koji su se zalijepili za tavu.

Ti ostaci daju umaku pravi okus. Tek tada možete oprati lim ili posudu za pečenje.

U umake treba dodati najkvalitetniju mljevenu papriku.

Više brašna za zgušnjavanje umaka

Umak se može zgusnuti dodavanjem brašna i maslaca. Pomiješajte 50 g maslaca i 25 g glatkog brašna pa mješavinu nakratko stavite u hladnjak.

Potom od smjese oblikujte kuglice. Dodajte ih u umak, promiješajte i ostavite da vrije najmanje 15 minuta.

Umak od crvenog vina

  • 600 g govedine (s buta)
  • smrvljeni papar
  • sol
  • 2 žlice kockica dimljene slanine
  • 2 žlice ulja
  • 250-300 g manjih glavica crvenog luka
  • 2-3 žličice šećera
  • 1 grančica ružmarina
  • 350 ml crnog vina
  • 350 ml goveđeg temeljca
  • 2 žlice vinskog octa
  • 20 g maslaca

priprema

  1. Meso očistite, natrljajte paprom sa svih strana te dobro posolite. Svežite ga kuhinjskim koncem da zadrži oblik.
  2. U loncu rastopite slaninu, dolijte ulje pa popržite meso. Potom ga stavite u kalup za pečenje.
  3. U umaku od prženja staklasto propirjajte luk narezan na kolute, pospite šećerom, začinite ružmarinom i promiješajte.
  4. Zatim luk raspodijelite po mesu, ulijte polovicu vina i temeljca, začinite octom, poklopite i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 2 sata (dok meso ne omekša).
  5. Za vrijeme pečenja meso povremeno okrenite i prelijte umakom. Izvadite meso iz umaka, uklonite konac i ostavite ga na toplom.
  6. Umak od pečenja procijedite pa izvadite ružmarin. Ulijte preostalo vino i temeljac, a potom kuhajte dok se umak ne reducira na otprilike 250 ml. Meso narežite na ploške.
  7. U reducirani umak stavite luk te dodajte maslac da se rastopi. Posolite po želji te meso stavite u umak. Poslužite s rižom, okruglicama ili valjušcima.

Preporučujemo