Ne mora se svaka namirnica peći, pržiti ili kuhati. Uvjerite se i sami u to da se ukusna jela mogu i drukčije pripremiti
Poširanje je obrada sirove hrane na temperaturama između 70 i 82 °C u tekućini koja lagano vrije. Osim peradi i drugog finog mesa može se poširati i riba, povrće ili voće.
Poširanje je osobito idealno za ribu jer ostane sočna i ne raspada se. Međutim, može se poširati i drugo meso – premda je postupak dosta dulji, za nagradu ćete dobiti mekane i sočne porcije.
Ako vam ostane poširane piletine, stavite je u hladnjak – tamo može stajati tri dana. Jednostavno je omotajte prozirnom folijom ili je stavite u posudu koju možete hermetički zatvoriti.
Temeljna tekućina za poširanje mesa je voda, u koju se dodaju razni sastojci. Ako koristite mesni, riblji ili povrtni temeljac, okus će biti intenzivniji.
Odlično je i bijelo vino s vodom, osobito za ribu i mekano meso. Za jela inspirirana Azijom koristite kokosovo mlijeko s vodom začinjeno sojinim ili ribljim umakom.
Tko želi eksperimentirati, može upotrijebiti obično mlijeko aromatizirano, primjerice, timijanom. To je izvrsno za poširanje svinjskih filea ili mesa od kunića.
U tekućinu u kojoj poširate, osim peršina, papra i soka od limuna, za poboljšanje okusa možete dodati đumbir, češnjak, lovorov list, kopar i timijan.
U jela azijske kuhinje možete dodati listove limete, korijandar, limunovu travu ili čili. Ako je začinsko bilje tvrđe ili veće, nasitno ga nasjeckajte kako bi se oslobodila aroma. Možete ga i zgnječiti nožem.
Donosimo vam recept za ukusnu piletinu bogate arome