Ne mora se svaka namirnica peći, pržiti ili kuhati. Uvjerite se i sami u to da se ukusna jela mogu i drukčije pripremiti

Poširanje je obrada sirove hrane na temperaturama između 70 i 82 °C u tekućini koja lagano vrije. Osim peradi i drugog finog mesa može se poširati i riba, povrće ili voće.

Poširanje je osobito idealno za ribu jer ostane sočna i ne raspada se. Međutim, može se poširati i drugo meso – premda je postupak dosta dulji, za nagradu ćete dobiti mekane i sočne porcije.

Ako vam ostane poširane piletine, stavite je u hladnjak – tamo može stajati tri dana. Jednostavno je omotajte prozirnom folijom ili je stavite u posudu koju možete hermetički zatvoriti.

Znate li koju tekućinu izabrati za poširanje?

Temeljna tekućina za poširanje mesa je voda, u koju se dodaju razni sastojci. Ako koristite mesni, riblji ili povrtni temeljac, okus će biti intenzivniji.

Odlično je i bijelo vino s vodom, osobito za ribu i mekano meso. Za jela inspirirana Azijom koristite kokosovo mlijeko s vodom začinjeno sojinim ili ribljim umakom.

Tko želi eksperimentirati, može upotrijebiti obično mlijeko aromatizirano, primjerice, timijanom. To je izvrsno za poširanje svinjskih filea ili mesa od kunića.

Aroma je uvijek dobrodošla

U tekućinu u kojoj poširate, osim peršina, papra i soka od limuna, za poboljšanje okusa možete dodati đumbir, češnjak, lovorov list, kopar i timijan.

U jela azijske kuhinje možete dodati listove limete, korijandar, limunovu travu ili čili. Ako je začinsko bilje tvrđe ili veće, nasitno ga nasjeckajte kako bi se oslobodila aroma. Možete ga i zgnječiti nožem.

Donosimo vam recept za ukusnu piletinu bogate arome

Poširano pile s povrćem

  • 8 stapki celera
  • 1 mrkva
  • 3 ljutike
  • 3 male tikvice
  • 200 ml bijelog vina
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 1 lovorov list
  • 600 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • sol
  • 1 žličica šećera

Za dresing

  • 3 žlice soka od limuna
  • 5 žlica maslinova ulja
  • ½ žličice tekućeg meda
  • sol
  • prstohvat timijana
  • ružmarin ili ½ žličice nasjeckanog vlasca

priprema

  1. Operite celer te ga narežite na komade. Ogulite mrkvu i narežite je na ploške. Oljuštite ljutiku te je prerežite. Stavite povrće u tavu pa ulijte vino i temeljac.
  2. Dodajte lovor. Kuhajte 10 minuta pa dodajte oprana i posušena pileća prsa. Kad tekućina opet počne kuhati, smanjite vatru na minimum te ostavite da lagano vrije 10 minuta.
  3. Izvadite meso te ga stavite na toplo. Izvadite povrće iz temeljca, dodajte šećer, sol i 100 ml vode pa zakuhajte. Operite tikvice te ih narežite na ploške debljine 5-6 mm.
  4. U kipući temeljac stavite preostali celer i ploške tikvice. Kuhajte 4-5 minuta. Izvadite povrće te odmah stavite u ledenu vodu da se ohladi.
  5. Za dresing pomiješajte sok, ulje, med i začine. Narežite meso na ploške, zajedno s poširanim povrćem raspodijelite na zagrijane tanjure, a potom prelijte dresingom.

Preporučujemo