Francusku pitu s jabukama, klasični francuski desert jednostavno možete napraviti sami

Šećer ne mora biti bijeli

Osim klasičnog kristalnog bijelog šećera za pripremu nadjeva možete upotrebljavati i smeđi šećer. No možete odabrati i prirodne sirupe (primjerice, od kukuruza, pšenice ili riže).

Papir za pečenje

Komad papira za pečenje u obliku kvadrata presavijte napola pa još dvaput ponovite postupak. Rubove odrežite tako da dobijete krug i papir potom stavite u kalup.

Zahvaljujući tom postupku jabuke će prilikom prebacivanja kolača ostati na svom mjestu.

Orasi za finiji okus

Jabukama dodajte malo oraha i prstohvat cimeta. Nakon pečenja preporučuje se biskvit na više mjesta probosti čačkalicom. Tek onda prebacite kolač na pladanj.

Tarte tatin

Za tijesto

  • 225 g glatkog brašna
  • 80 g šećera u prahu
  • 125 g maslaca
  • 1 žumance

Za nadjev

  • 6 jabuka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 100 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca

priprema

  1. Za tijesto najprije pomiješajte brašno, šećer u prahu i komadiće maslaca pa zamijesite tako da dobijete mrvice (morate biti brzi jer će u suprotnom maslac postati previše mekan).
  2. Zatim dodajte 1 žumance i 3 žlice vode pa zamijesite tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom te stavite na sat vremena u hladnjak.
  3. Jabuke ogulite, očistite, narežite na ploške (oko 12 komada po jabuci) te nakapajte sokom od limuna.
  4. U tavi karamelirajte šećer. Dodajte jabuke i maslac i ostavite na vatri oko 4 minute. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  5. Kalup obložite papirom za pečenje pa po tome raspodijelite jabuke i nakapajte preostalim karameliranim šećerom.
  6. Tijesto razvaljajte na veličinu tave i prekrijte ga jabukama. Oprezno izvucite rubove. Pecite oko 20 minuta u pećnici.
  7. Kolač izvadite iz pećnice te ostavite da odstoji oko 2 minute. Na kalup stavite tanjur, kolač polako izvadite na tanjur te uklonite papir za pečenje.