Paella svoje korijene vuče iz pokrajine Valencije, gdje se smatra nacionalnim jelom. Priprema se na mnoge načine, a mi vam donosimo najčešći recept - s plodovima mora

U Španjolskoj se ovaj specijalitet poslužuje u svakom restoranu. Osnova paelle je riža i može se pripremiti na bezbroj načina, ovisno o ukusu i raspoloženju.

Donosimo vam recept za paellu s plodovima mora i škampima (paella de marisco), koja se najčešća priprema.

U Španjolskoj se za pripremu paelle upotrebljava posebna posuda, no može poslužiti i obična malo dublja tavica.

Paella de marisco

  • 1 srednje velika glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 120 g dimljene slanine
  • 1 crvena paprika
  • 1 l kokošjeg temeljca
  • prstohvat šafrana
  • 300 g riže za paellu
  • 200 g zamrznutoga graška
  • 300 g zamrznutih morskih plodova
  • 8 velikih neoljuštenih škampa
  • peršin glatkog lista

priprema

  1. Luk i češnjak ogulite, narežite na tanke ploške i popržite u dubokoj tavi na maslinovu ulju.
  2. Slaninu narežite na kockice, dodajte u tavicu i kratko prepržite s lukom i češnjakom.
  3. Raspolovite papriku, očistite je od sjemenki i operite pod mlazom vode. Narežite je na trakice, dodajte u tavicu i pržite oko 4 minute.
  4. Kokošji temeljac zagrijte na vatri pa dodajte prstohvat šafrana koji će jelu dati tipičnu boju i okus. Zatim u tavicu dodajte rižu i pržite dok ne postane staklasta.
  5. Nakon nekog vremena dolijte u tavicu ugrijani kokošji temeljac i ostavite da vrije na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno miješanje.
  6. Pred sam kraj kuhanja dodajte u jelo zamrznuti grašak, morske plodove i škampe pa poklopljeno kuhajte još oko 10 minuta.
  7. Paellu poslužite posutu nasitno nasjeckanim listićima peršina i ploškama limuna.

Preporučujemo