Kako bi meso pripremljeno na grillu bilo sočno i posluženo na pravi način, važno je pripaziti na to koliko se dugo peče i na kakvoj vatri, no iznad svega i na to kako se marinira. Uživajte u okusima!

Sirove namirnice, pogotovo meso i ribu, držite odvojeno od ostalih, za njih upotrebljavajte posebne daske i ostali pribor te ih do pečenja čuvajte na hladnom.

Ako uz rub komada mesa ima masnoće (kao kod svinjećih kotleta), zarežite ih kako se komad mesa tijekom pečenja ne bi skupio i savio.

Nipošto nemojte pečeno meso odložiti i rezati na dasci na kojoj ste prije toga držali i rezali sirovo meso.

Želite li marinadu kojom premazujete meso poslužiti kao umak, kuhajte je 3-4 minute (dakako, upotrijebite marinadu koja nije bila u kontaktu s mesom).

Pečete li ribu, najbolje je da nabavite posebne rešetkaste posude, pa nećete imati nimalo problema s okretanjem ribe zbog njezine krhkosti. Takve ‘košare’ korisne su i za pečenje manjih komada koji bi mogli upasti u vatru.

Svakako nabavite metlicu za uklanjanje pepela s rešetke te čeličnu žicu za njezino temeljito čišćenje i uklanjanje zapečenih ostataka hrane.

U nuždi se možete poslužiti i zgužvanim komadom čvršće aluminijske folije, no čvrstom ćete četkom puno lakše očistiti roštilj.

Roštilj nakon svake uporabe temeljito očistite kad se ohladi kako bi vas sljedeći put dočekao spreman za novu roštiljadu.

Prava temperatura

Koliko je roštilj zagrijan, možete procijeniti starom prokušanom metodom: dlan stavite 15 centimetara iznad rešetke roštilja i brojite koliko sekundi možete izdržati.

Ako izdržite 12 sekundi, to je znak da je vatra još slaba (oko 150 stupnjeva), 10 sekundi – srednje slaba vatra (oko 165 stupnjeva), 5 sekundi – srednje jaka vatra (oko 200 stupnjeva) i 3 sekunde – roštilj je jako zagrijan (260 stupnjeva).

Duljina pečenja ovisi o debljini mesa, njegovoj teksturi i temperaturi koju ima u trenutku kad se stavlja na roštilj, ali i o tome peče li se izravno na vatri.

Tanki komadi mesa, riblji fileti, ražnjići, ćevapčići i povrće stavljaju se izravno na vatru i peku se vrlo kratko, dok se neizravno peku veći komadi mesa: debeli odresci, pečenke i cijela riba.

Temperatura je pritom niža nego na izravnoj vatri i namirnice se dulje peku. Da biste namirnice pekli na neizravnoj vatri na roštiljima na ugljen (to je najčešća metoda), užareni ugljen trebate lopaticom pomaknuti sa strane te peći na sredini roštilja.

Ako pak imate plinski roštilj, upalite plamenike sa strane, a onaj na sredini ostavite ugašen pa namirnice pecite na srednjem dijelu roštilja.

Ako je sok koji razrezani komad mesa pusti crven, nema dvojbe da je meso još sirovo. Ružičasti sok upućuje na srednje pečeno meso, a bistar, bezbojan sok pokazuje da je meso dobro ispečeno.