Objed započnite laganim - toplim ili hladnim predjelom, ovisno o ukusima, ali i meniju. Donosimo vam zanimljive recepte za nekoliko varijanti predjela kojima ćete oduševiti svoje goste

Lagana predjela savršeno su rješenje za blagi osjećaj gladi koji se pojavi dok čekate na goste koji kasne ili da se odresci ispeku na roštilju.

Topla predjela ne trebaju biti obilna kako ne bi zasitila goste – njihov je zadatak da dopune i obogate meni koji slijedi.

Mali zalogaji od ribe, povrća ili mesa jednostavno se pripremaju. Donosimo vam recepte za nekoliko varijanti za po četiri osobe.

Okruglice od mljevenog mesa

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 žlica ulja
  • lovorov list
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 žumance
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar
  • rajčica
  • krastavac
  • 150 g ricotte
  • 2 žlice soka od limuna

priprema

  1. Jedno staro pecivo namočite u vodu. Ogulite luk i češnjak, nasjeckajte ih i popržite na 1 žlici ulja zajedno s lovorovim listom. Izvadite lovorov list iz tave.
  2. Pomiješajte mljeveno meso, ocijeđeno pecivo, češnjak, luk, žumanjak,senf, sol i papar. Iz smjese oblikujte kuglice, koje zatim 10 minuta pržite na 4 žlice ulja.
  3. Polovicu krastavca isperite pod mlazom hladne vode, odrežite nekoliko ploški, a ostatak naribajte.
  4. Operite rajčicu, očistite je i narežite na kockice. Pomiješajte je s naribanim krastavcem i sa ricottom. Dodajte sok od limuna, navrh noža naribane limunove korice pa posolite i popaprite.

Svaku kuglicu nabodite na štapić zajedno s po 1 žličicom ricotte i 1 ploškom krastavca, a možete dodati i po četvrtinu rajčice.

Ražnjići s mozarellom i rajčicama

  • 300 g cherry rajčica
  • 100 g mini mozzarelle

priprema

  1. Rajčice isperite pod mlazom vode pa ih prepolovite.
  2. Ocijedite mozzarellu. Sastojke naizmjence nabodite na štapiće za ražnjiće, koje zatim, po želji, nakapajte vinskim octom.

Košarice od parmezana s kozicama

  • 120 g naribanog parmezana
  • 400 g očišćenih kozica
  • 1 ljuta papričica
  • 2 češnja češnjaka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • ½ glavice zelene salate

priprema

  1. Parmezan rasporedite na lim obložen papirom za pečenje oblikujući hrpice. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko 5 minuta, sve dok se sir ne rastopi.
  2. Pažljivo izvadite sir iz lima, utisnite ga u zdjelice ili kalupe za muffine i ostavite da se ohladi. Kozice operite pod mlazom vode, a zatim ih osušite papirnatim ručnikom.
  3. Razrežite ljutu papričicu, izvadite sjemenke, a zatim je nasitno nasjeckajte. Ogulite češnjak, krupnije ga nasjeckajte, a zatim pomiješajte s ljutom papričicom i maslinovim uljem.
  4. Kozice marinirajte u tako pripremljenoj smjesi 10 minuta, a nakon toga ih pržite u tavi 3-4 minute i na kraju posolite.
  5. Operite i očistite ½ glavice zelene salate, a zatim je narežite na trake i zajedno s kozicama rasporedite u košarice od parmezana.

Preporučujemo