Čak i najizbirljiviji vole tjesteninu. Uz klasik talijanske kuhinje - umak bolognese - ‘servirat’ ćemo vam još neke ideje

Priprema umaka bolognese nije komplicirana. Samo se treba pridržavati provjerenih postupaka i savjeta.

Bolognese umak pravi je slasni klasik koji svatko voli. Osim uz špagete ili neku drugu tjesteninu, možete od njega napraviti lazanje a možete njime i napuniti cannellone.

Cannelloni su izvorno talijansko jelo. Radi se od malo deblje valjakste tjestenine koja se može nadjevati raznim nadjevima.

Kako biste napravili fantastično jelo donosimo vam recepte za savršeni umak bolognese i naravno za neizostavni bešamel…

Umak bolognese za špagete ili lazanje

  • 2 luka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 stabljike celera
  • 2 oguljene mrkve
  • 400 g mljevenog mesa
  • sol, mljeveni papar
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 450 g narezanih rajčica iz konzerve
  • 50 ml mesnog temeljca
  • 200 ml mlijeka
  • malo naribanog muškatnog oraščića

priprema

  1. Luk popržite u tavi na maslacu i ulju. Celer i mrkvu narežite na kockice, dodajte u tavu i propirjajte. Povrću dodajte meso i pržite.
  2. Smjesu posolite, popaprite i podlijte vinom pa pričekajte da ishlapi. U smjesu dodajte rajčice i temeljac, pokrijte poklopcem i kuhajte uz često miješanje oko sat vremena.
  3. Potom uklonite poklopac i kuhajte dok ne dobijete gusti umak.
  4. U umak ulijte mlijeko, dodajte muškatni oraščić pa kuhajte na umjerenom plamenu uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.

Bešamel

  • 350 ml punomasnog mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 4 zrna papra
  • 1 mali luk
  • 1 grančica timijana
  • 1 grančica peršina
  • 40 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 125 g naribanog parmezana
  • sol
  • mljeveni bijeli papar

PRIPREMA

  1. U otprilike 500 ml mlijeka stavite oprane začine, oguljeni luk i začinsko bilje. Pustite da zakipi pa kratko kuhajte na umjerenoj vatri. Onda mlijeko procijedite.
  2. U drugom loncu rastopite maslac, dodajte brašno i uz neprestano miješanje napravite svijetli zapržak. Ovako pripremljeni zapržak maknite s vatre, umiješajte u nj hladno mlijeko, pažljivo izmiješajte pjenjačom pa još ulijte začinjeno mlijeko.
  3. Lonac vratite na štednjak i pustite da umak provrije. Uz neprestano miješanje kuhajte na umjerenoj vatri 15-ak minuta. Bešamel umak procijedite kroz sito na koje možete staviti i papirnatu salvetu ili komadić čiste tkanine.
  4. U pripremljeni bešamel naribajte malo muškatnog oraščića ili umjesto njega dodajte prstohvat muškatnog cvjetića. Umak posolite i popaprite pa stucite pjenjačom.

Preporučujemo