Svi smo mi barem jednom do sada skuhali tjesteninu, no nije na odmet podsjetiti se malih pravila za pripremu

Puno slane vode

Obavezno posolite vodu u kojoj kuhate tjesteninu jer će biti ukusnija. No kako ćete znati koliko je vode dovoljno?

500 g tjestenine kuhajte u oko 4 l vode te u nju dodajte 1 žlicu soli. Tjestenina se ne kuha poklopljena.

svježa ili suha

Jedan od najvećih mitova koji se povezuje s tjesteninom jest taj da je svježa bolja od suhe. Jedina je razlika, zapravo, u tome što suha tjestenina ne sadrži žumanjak.

koji umak odabrati?

U svijetu postoji više od 500 vrsta i oblika tjestenine. Nije svejedno koji ćete umak kombinirati s kojom vrstom tjestenine.

U pravilu, tanke vrste tjestenine ili lazanje poslužuju se uz rijetke i okusom blaže umake, deblje vrste, kao što su fettucine, penne ili fusilli, uz gušće i okusom jače umake, a valjušci odlično idu uz jela koja su više suha.

Cjevasti oblici tjestenine, poput makarona, najbolji su ako ćete tjesteninu pripremiti u pećnici.

ispiranje nije potrebno

Kad se tjestenina skuha, odmah je izvadite iz vode u kojoj se kuhala. Ostavite li je u vodi, previše će ‘narasti’ i omekšati.

Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuha sadrži škrob koji pridonosi boljem okusu jela.

Ako radite domaću tjesteninu i koristite pčenično brašno, neka to bude glatko (ili samo neznatna količina oštrog). I obvezno prosijte brašno, osobito ako koristite integralno.

Preporučujemo