Ako ste ljubitelji mesa, osobito pečenki, zasigurno će vam se svidjeti naši savjeti zahvaljujući kojima će svinjsko, teleće i svako drugo meso biti mekano, pikantno i aromatično.

Pečenje (osobito svinjsko) izvrsno godi uz dobro ohlađeno pivo, koje možete koristiti i u pripremi jela – u marinadi ili za podlijevanje. Evo nekoliko savjeta.

Hrskava korica

Kako biste korica na svinjskom pečenju bila hrskava, malo prije nego što je gotovo prelijte ga aromatičnom i dobro začinjenom marinadom.

Marinadu ćete napraviti tako da u zdjelu stavite češnjak, svježu narezanu papriku, nasjeckanu čili papričicu, sol, malo vode i dvije velike žlice crnog piva.

Ali pazite da marinadu ne stavite prerano jer bi se povrće iz nje moglo prepeći te izgubiti okus i sočnost.

Naglašen okus

Okus pečenja još ćete više naglasiti ako ga prethodno ostavite u marinadi koja se priprema na ovaj način: u lonac s vodom stavite gotov začin iz vrećice za divljač, prepolovljene komade luka i češnjaka te čili papričice.

Dodajte sol i sve zajedno stavite na vatru da prokuha. Neka kuha pet minuta, a zatim sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

U hladnu marinadu stavite svinjsko meso i ostavite preko noći na hladnome mjestu, po mogućnosti u hladnjak.

Prije stavljanja u pećnicu zapecite ga u tavi sa svih strana kako bi se zatvorile pore i tako spriječio gubitak svih sokova.

Meso tijekom okretanja nemojte probadati vilicom jer bi moglo postati suho.

Idealan prilog

Ako za prilog pripremate okruglice i želite da njihov okus bude bolji, narežite slaninu na kockice te je prepecite u tavi da bude hrskava.

Komadiće slanine zatim umiješajte u tijesto za okruglice. Preostalom mašću prelijte okruglice kada budu gotove ili prije nego što ih poslužite.

Preporučujemo