Priprema hladetine možda se na prvi pogled čini kompliciranom, no ona ne zahtijeva više kulinarskog umijeća od onog potrebnog za pripremu mesnog temeljca

Domaća hladetina spada u omiljene zimske specijalitete. Ona godi i tijekom druženja s prijateljima uz hladno pivo.

Za takvu zgodu izabrali smo recept za jednostavniju varijantu hladetine.

Čak i ako do sada niste pokušali napraviti hladetinu, slijedite naše upute i ovo će vam jelo ispasti kao da ga je radio profesionalac.

Domaća hladetina

  • 1,5 kg svinjske koljenice
  • 4 lovorova lista
  • 10 zrna pimenta
  • 10 zrna crnog papra
  • sol
  • 1 veća mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 srednje veliki luk
  • 5 kiselih krastavaca
  • 5 jaja
  • 40 g želatine
  • 100 ml jabučnog octa
  • malo šećera

priprema

  1. Kožu sa svinjske koljenice dobro očistite oštrim nožem. Zatim stavite koljenicu u veliki lonac i nalijte oko 2 litre vode, odnosno toliko da meso bude pod vodom.
  2. U lonac dodajte lovorov list, piment, crni papar i dvije žličice soli pa pustite da provre. Zatim smanjite vatru i kuhajte oko 50 minuta.
  3. U međuvremenu narežite mrkvu na ploške. Papriku operite, prepolovite, izrežite sredinu sa sjemenkama i narežite je na tanke ploške.
  4. Luk oljuštite i narežite, a kisele krastavce narežite na ploške.
  5. Jaja skuhajte utvrdo, ohladite ih u ledenoj vodi, oljuštite, narežite na ploške i posložite na dno posude u kojoj će se hladetina hladiti.
  6. Izvadite skuhanu koljenicu iz juhe i ostavite da se ohladi. U juhu stavite mrkvu i kuhajte oko 3 minute.
  7. Juhu maknite s vatre, dodajte narezanu papriku, luk i krastavce pa umiješajte želatinu koju ste prethodno ostavili na 2 minute da nabubri u malo hladne vode.
  8. Na kraju dodajte ocat, šećer i po potrebi dosolite.
  9. Meso narežite na kockice, stavite u posudu i prelijte vrućom juhom sa svim sastojcima te ostavite na hladnom do sutradan da se stisne.

Preporučujemo