Osim što daje točku na ‘i’ svakom varivu, poznati i mnogima omiljeni buncek može se pripremiti i na brojne druge načine

Koljenica je dio između svinjskog buta i nogice. Buncek se peče, kuha i suši.

Kuhati se može i sirov, ali i sušen, odnosno dimljen. Meso bunceka okruženo je slojem masnoće i vrlo je nježno i aromatično.

Važno je da nabavite kvalitetno meso, jer takvo dimljeno meso svakom jelu daje profinjen okus i aromu.

Kušajte

Možete narezati dimljeno meso na komadiće pa umiješati u umak dok se peče pile. Isprobajte to sa komadima dimljene svinjske plećke bez kostiju ili s dimljenom mesnatom slaninom.

Buncek u komadu odlično se slaže uz kiseli kupus. U Austriji će uz njega poslužiti neke od njihovih poznatih okruglica (knedli), a vi možete dodati krumpir, kuhani ili pečeni.

Pečeni buncek s pivom

  • 2 bunceka
  • 2 lovorova lista
  • 10 klinčića i 10 zrna papra
  • 500 ml crnog piva
  • 8 češnjeva češnjaka
  • 4 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 4 glavice luka
  • svježe mljeveni crni papar
  • sol

Za okruglice

  • 750 g krumpira
  • 1 jaje
  • 300 g glatkog brašna

priprema

  1. Očistite bunceke, stavite ih u lonac te dodajte toliko vode da budu potpuno prekriveni. Dodajte klinčiće, lovor i papar pa kuhajte oko 50 minuta na laganoj vatri.
  2. Potom izvadite meso iz lonca. Zakuhajte pivo i umiješajte nasjeckani češnjak, senf, med i papriku. Oljuštite luk i svaki narežite na 8 komada.
  3. Stavite meso u posudu za pečenje, dodajte luk te prelijte marinadom od piva. Posolite, popaprite, poklopite i pecite oko sat vremena.
  4. Otklopite pa pecite još oko 40 minuta, dok meso ne dobije zlatnožutu boju. Poslužite s okruglicama od krumpira.
  5. Dok se buncek peče u pećnici, pripremite okruglice: ogulite krumpir, grubo ga naribajte te istisnite tekućinu.
  6. Stavite u posudu, posolite, pomiješajte s jajem i brašnom te napravite kompaktno tijesto.
  7. Potom oblikujte okruglice pa ih kuhajte oko 10 minuta u slanoj vodi (ovisno o veličini). Ako vam ostane okruglica, možete ih zamrznuti nakon što se ohlade.

Preporučujemo