Za povrtne salate dresing je obavezan, ali postoji i niz jela koja će dobro odabran umak pretvoriti u pravu delikatesu...

Dresing s inćunima

Sastojci:

  • 1 veliki limun
  • 4 žličice dijon senfa
  • 150 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 5 fileta inćuna
  • ½ žličice morske soli
  • svježe mljeveni šareni papar
  • 4 glavice salate

Priprema

  1. Limun operite i osušite, naribajte mu koricu pa ga prepolovite i iscijedite sok. Polako umiješajte senf. Filete inćuna osušite papirnatom salvetom i nasitno nasjeckajte. Zatim ih izmiješajte s ostalim sastojcima i postupno umiješajte ulje. U dresing dodajte sol i papar prema želji.
  2. Salatu dobro operite i odrežite tvrđe dijelove. Glavice razrežite na četvrtine i prelijte pripremljenim dresingom.

Ovaj dresing je odličan i kao preljev za listove divlje cikorije.

 

Dresing od češnjaka

Sastojci:

  • 3 češnja češnjaka
  • 4 grančice peršina
  • 40 ml hladne vode
  • 125 g grčkog jogurta
  • 100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice naribanog feta sira
  • prstohvat morske soli
  • mljeveni bijeli papar

Priprema

  1. Češnjak ogulite i nasjeckajte, a peršin operite i osušite. Listiće narežite i s češnjakom stavite u blender, zalijte vodom pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jogurt, ulje, sok i sir i ponovno sve izmiksajte te začinite. Prije posluživanja ohladite.

Dresing je odličan za prelijevanje pečene piletine ili janjetine ili u salatama od miješanog povrća.

Temelj dobrog dresinga ili umaka za salatu je kvalitetno ulje (najbolje je djevičansko ili ekstradjevičansko maslinovo ulje). Kremastu strukturu dat će majoneza, slatko vrhnje, kiselo vrhnje ili jogurt. Za bogatiju aromu koriste se različite vrste octa. Umak za salatu sa slatkim vrhnjem bit će zanimljiviji uz dodatak soka od limuna.

Preporučujemo