Željeli biste da vam povrće bude sočnije, meso mekše, a riba još ukusnija? Sve to omogućit će jedan sastojak - vino!

Mnogo je jela koja ‘vole’ vino jer im poboljšava okus.

Tako je, primjerice, prilikom kuhanja jela s piletinom i morskim plodovima ili pak krem-juha i svijetlih umaka dobro dodati bijelo vino ili sherry.

Crno vino odličan je izbor za jela od crvenog mesa i divljači. Ljubitelji tjestenine sa sirom osvježit će njezin okus dodaju li malo rosea, terana ili plavca.

Običaj je povrće pirjati na masnoći. No dodate li ulju na kojem pržite povrće i malo bijelog vina, ono će poprimiti posebne arome i postati još sočnije.

Želite da pirjano meso bude još mekše? Dodajte mu crnog vina jer alkohol i kiselina omekšavaju i ujedno aromatiziraju meso.

Bijelo ili crno?

Ako volite pečenu ribu, nakon što ste je začinili prelijte je žlicom vina, omotajte folijom i ispecite. Tako će biti još ukusnija.

Jelima od gljiva najbolje pristaje bijelo vino koje će poboljšati i okuse slastica od jabuka i agruma, posebice ako su nadopunjena vanilijom ili karamelom.

Crnim ili ružičastim vinom istaknut ćete okus bobičastog voća.

A primjer za to kako poboljšati okus slatkih jela donosimo u receptu za poširane kruške.

Poširane kruške

  • butelja crnog vina
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • štapić cimeta (prepolovljen)
  • 6 cijelih oguljenih krušaka s peteljkom

priprema

  1. U lonac stavite vino, šećer, vanilin šećer, cimet i kruške. Poklopljeno kuhajte oko pola sata. Kruške su gotove kada potpuno omekšaju.
  2. Izvadite ih iz lonca i nastavite kuhati tekućinu dok se ne smanji za pola i ne pretvori u sirup. Kruške poslužite prelivene sirupom i komadima cimeta.