Ostalo vam je skuhane tjestenine, kupili ste previše kruha? Umjesto da hranu bacite, ‘osvježite’ je novim namirnicama i uživajte u dobrim okusima

Koliko ste puta bacili hranu od ručka jer niste znali što biste s njom?

Kao prvo, možete je zamrznuti. No pritom je važno pridržavati se pravila o vremenskom roku čuvanja namirnica u zamrzivaču.

Primjerice, štruce od povrća, grah, složenci i juhe u zamrzivaču mogu stajati od dva do četiri mjeseca; pečenke i pečena riba od mjesec do tri mjeseca, a kruh i peciva od tri do šest mjeseci.

Osim zamrzavanja od ostatataka hrane možete napraviti ukusno jelo. Dovoljno je dodati nekoliko novih namirnica i ručak je brzo gotov.

Donosimo vam nekoliko dobrih ideja za pripremu starih jela na nov način.

PIRE-KRUMPIR:

Ako vam je ostalo pire-krumpira, pomiješajte ga s dva jaja, kaduljom i timijanom te ga zapecite u pećnici.

TJESTENINA:

Višak skuhane tjestenine ne bacajte, nego propirjajte luk, češnjak i rajčice na malo maslaca.

U drugoj zdjeli pomiješajte usitnjeni sir (najbolje ricottu) te špinat i jedno jaje pa začinite. Zalijte bešamelom i zapecite.

KRUH:

Ako vam je ostalo viška kruha, narežite ga na kriške i premažite smjesom od maslaca i češnjaka koje ste prepržili u tavici. Potom dodajte peršin. Sve zamotajte u foliju i pecite u pećnici 10 minuta.

Volite bruschette? Napravite ih od starog kruha. Natrljajte ih maslinovim uljem, češnjakom i origanom i pecite u pećnici 10 min.