Cimet, đumbir i kardamom ne samo da su izvanredan dodatak kuhanim jelima i pečenkama nego su i odlični protiv stresa, a znanstveno je dokazano i da popravljaju raspoloženje.

Medenjaci i kolačići s anisom nisu bez razloga omiljeni i kod starih i kod mladih: začini koje sadrže – kao što su muškatni oraščić, piment i klinčići – mame očaravajućim mirisom i osvajaju izvrsnim okusom.

Njihova eterična ulja pozitivno utječu na opće stanje organizma: potiču krvotok i daju osjećaj topline tijekom hladnih zimskih dana.

Međutim, to nije sve: sadrže i neke vrijedne tvari koje pozitivno djeluju na raspoloženje. Još u 12. stoljeću poznata iscjeliteljica Hildegard iz Bingena preporučivala je nesretno zaljubljenima da jedu kolače s klinčićima, muškatnim oraščićem i cimetom.

Kardamom

Kardamom, uz šafran i vaniliju spada u najskuplje začine na svijetu. Osim što svojom neodoljivom aromom oplemenjuje slatka i slana jela, bogat je ljekovitim svojstvima.

Blagotvorno djeluje na probavu i ubrzava metabolizam, te može ublažiti problem nadutosti i žgaravicu.

Anis

Poslije jela žvačite zvjezdasti anis. Dah će vam biti svježiji, potaknut ćete probavu te se zaštititi od virusa gripe.

Đumbir

Ovaj egzotični začin krije još brojna korisna svojstva pa tako, među ostalim, pomaže kod mamurnosti. Ako đumbir grickate prije konzumiranja alkohola ili tijekom njega, možete slobodno zaboraviti glavobolje koja bi vas inače najvjerojatnije čekala sljedeći dan.

Budući da ovaj začin zagrijava, zimi se preporučuje čaj od đumbira. Napitak s đumbirom pomaže i kod prehlade i želučanih tegoba, te čisti sinuse. U kipuću vodu ubacite nekoliko kolutova svježega korijena đumbira, ostavite 5 minuta pa zasladite medom.

Đumbir možete upotrebljavati i kao osvježavajuću kupku koja pospješuje cirkulaciju: ploške svježega korijena đumbira ostavite da 15 minuta odstoje u vrućoj vodi.

Preporučujemo