Mnoga jela spadaju u svojevrstan klasik domaće kuhinje, no nekako ispadne da je ono što se podrazumijeva ponekad najteže pripremiti.

Mi ne kuhamo ‘od oka’, nego imamo savjete kako korak po korak napraviti savršen obrok.

Uživajte u našem receptu za fantastične mesne okruglice kojima odlično pristaje tjestenina.

Tjestenina je zahvaljujući saharidima koje sadrži bogat izvor energije za naš organizam. Osim toga sadrži i proteine koji su bitni za gubitak težine.

Najbolji način kuhanja tjestenine naziva se al dente, što na talijanskom znači ‘prema zubu’.

Tako se najčešće kuha tjestenina ili riža – izvana ostaje meka, a jezgra ostaje čvršća.

SAVJETI & IDEJE

Tko ne voli govedinu, može je zamijeniti mljevenom piletinom ili puretinom.

Mrvice prilikom pripremanja mesnih okruglica možete zamijeniti pecivom ili bijelim kruhom od prethodnog dana.

Pecivo najprije narežite na kockice, namočite ih u malo mlijeka i ostavite da se upije. Ocijedite suvišnu tekućinu i dodajte mljevenom mesu.

Mesne okruglice na gnijezdu od špageta

  • 400 g mljevene govedine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice ulja
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • malo maslaca
  • 1 konzerva nasjeckanih rajčica
  • 400 g tjestenine
  • sol, papar

priprema

  1. Meso promiješajte s protisnutim češnjakom, peršinom i mrvicama. Kuhano jaje ogulite, bjelance stavite sa strane, a žumance usitnite i dodajte u smjesu.
  2. Od mesa oblikujte okruglice pa ih pržite sa svih strana dok ne poprime zlatnu boju.
  3. Premjestite ih u posudu za pečenje, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 60 °C kako bi ostale tople. Luk ogulite i nasitno nasjeckajte.
  4. Mrkve ogulite, operite i također narežite na manje komade. U posudi rastopite maslac, dodajte luk i mrkvu i pržite ih oko 5 minuta.
  5. Potom dodajte rajčice iz konzerve i pirjajte oko 10 minuta. Umak posolite i popaprite po želji. Ostavite na toplome.
  6. Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, procijedite i umiješajte u topli umak.
  7. Iz pećnice izvadite mesne okruglice. Tjesteninu s umakom rasporedite na tanjure, na tjesteninu stavite mesne okruglice.

Preporučujemo