Slastičari uz pomoć želatine rade čuda. Ona se upotrebljava za zgušnjavanje krema, želea ili aspika. U prozirnoj se želatini voće, povrće, jaja ili meso mogu vidjeti kao u izlogu!

Kako se proizvodi želatina?

Kemija iz prirode

Želatina je čist i bezbojan nutritivni sastojak iznimno bogat kolagenom, koji se proizvodi od životinjskog vezivnog tkiva, u prvome redu od kože i kostiju.

Ona u vodi nabubri, a zagrijavanjem se otapa. Prilikom zagrijavanja treba, međutim, voditi računa o tome da ne zakuha jer bi zbog toga izgubila sposobnost želiranja.

Želatina u prahu

Jednostavna priprema:

Žlicu želatine u prahu stavite u lonac i zamiješajte sa 120 ml hladne vode pa ostavite 10 minuta da nabubri.

Lonac s unaprijed nabubrenom želatinom stavite u vodenu kupku pa zagrijte želatinu uz miješanje. Vodite računa o tome da voda ne zakuha.

Stvrdnutu je želatinu zagrijavanjem moguće ponovno učiniti tekućom

Preporučujemo