Često se događa da proizvođač hrane označi minimalni rok trajanja prije stvarnog isteka toga roka jer nije utvrdio pravi rok ili da bi povećao potrošnju namirnica

Minimalan rok trajanja nekog proizvoda određuje proizvođač, a u tom roku, do određenog datuma jamči zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane pod određenim uvjetima skladištenja i čuvanja.

Rok trajanja određuje se na temelju laboratorijskih ispitivanja određenih kemijskih parametra i mikrobiološke slike u promjenjivim uvjetima čuvanja hrane.

Često se događa da proizvođač hrane označi minimalni rok trajanja prije stvarnog isteka toga roka jer nije utvrdio pravi rok ili da bi povećao potrošnju namirnica.

Minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje mora biti označen riječima ‘upotrijebiti do… ‘ Uglavnom se odnosi na namirnice poput mesa ili gotovih, pripremljenih salata. Te namirnice nije preporučljivo konzumirati nakon isteka datuma, čak i ako miris i boja ne ukazuju na pokvarenost hrane.

Važno je slijediti i upute za pohranu te se pridržavati rokova ako na naljepnici piše ‘pojesti u roku tri dana od otvaranja’.