Svježi špinat, gljive, meso peradi i riba namirnice su koje ponovnim grijanjem postaju rizične za zdravlje

Mnoge zaposlene majke dan prije skuhaju jelo te ga sutradan samo podgriju.

No stručnjaci smatraju kako takav način i nije uvijek najbolji izbor jer neke namirnice opetovanim grijanjem mijenjaju strukturu i tako postaju kancerogene.

Riža, ječam i zob ne gube nutritivnu vrijednost podrijavanjem, ali, primjerice, krumpir da. To pravilo vrijedi i za ribu, meso, školjke, mliječne proizvode i jaja.

Kako nam užurbani tempo života ne ostavlja mnogo vremena za pripremu uvijek svježih namirnica, teško se pridržavati tih pravila.

No svakako izbjegavajte podgrijavanje krumpira i špinata. Kako ovim namirnicama ne treba mnogo vremena za pripremu, najbolje je da ih uvijek poslužujete netom skuhane.

Juhu smijete podgrijavati ako iz nje prethodno izvadite meso i povrće

Trebate li podgrijati meso ili ribu, najbolje je da to učinite u toploj vodenoj kupelji jer takva povoljna (ne previsoka) temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.

Preporučujemo