Kada savjet dobijemo od stručnjaka, onda zdravlju ozbiljnije pristupamo. Za vas smo izdvojili pravila iz prve ruke kojima možete unaprijediti život

Mnogo je uputa o pravilnoj prehrani koji donose savjete kako ojačati otpornost organizma te postići vitku liniju i dugovječnost.

No, postoje ‘klasici’, kojih se drže svi oni koji o temi zdravlja imaju što reći.

Ovaj put riječ smo dali liječnicima i znanstvenicima koji su nam otkrili kojih se oni navika dosljedno drže, a koje im pomažu da budu zdravi i osjećaju se dobro.

NAVIKA BR. 1 – KONZUMACIJA RIBE

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Michiganu naveo je ribu kao najbolju zdravstvenu preporuku.

Triput tjedno riba se mora naći na meniju ako želite biti zdravi i imati lijepu kožu. Riba sadrži proteine, minerale i omega-3 masne kiseline, koji u kombinaciji njeguju kožu.

NAVIKA BR. 2 – PIJENJE ZELENOG ČAJA

Koliko god slušali o dobrobitima zelenog čaja, mnogi su i dalje pomalo skeptični. Zato je ovaj još uvijek nedovoljno cijenjen napitak potrebno neprestano hvaliti.

Njegovi sastojci pomažu radu mozga, u što se uvjerio i estetski kirurg Vincent Giampapa, koji je otkrio kako nijedan dan ne prođe bez nekoliko šalica upravo tog napitka.

Giampapa kaže kako zahvaljujući zelenom čaju ima dovoljno energije da izdrži naporan dan i bolje se koncentrira na poslu.

NAVIKA BR. 3 – JEDENJE TAMNE ČOKOLADE

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu boljem protoku krvi mozgom, a to znači da ćete tijekom iduća dva sata imati bolje pamćenje i koncentraciju.

Budući da je čokolada često prepuna šećera, treba uzeti onu s barem 70 posto kakaa.

NAVIKA BR. 4 – PRAVILNO DISANJE

Američka liječnica Ann Kulze u kriznim situacijama duboko diše kako bi se relaksirala. Polako udišite zrak brojeći do sedam i osjetite kako se pune pluća i trbuh, a zatim polako izdišite opet brojeći do sedam. Ponovite vježbu nekoliko puta.

NAVIKA BR. 5 – KONZUMACIJA MEDA

Nepasterizirani med prepun je prirodnih antibiotika i ljekovitih enzima, a ako ga jedete dok imate virozu, mogli biste ozdraviti i tri dana prije nego što je to uobičajeno.

Američki znanstvenici dokazali su da med ubija bakterije koje izazivaju infekciju sinusa i prehladu, a samo dvije žličice dnevno mogu smiriti i upaljeno grlo te smanjiti kašalj.