Svjesni ste da čips sadrži previše soli, masti i aditiva, ali mu ipak ne možete odoljeti? Nudimo vam rješenje: u svom kuhinjskom laboratoriju sami napravite ukusan, maštovit i prije svega zdrav čips!

Od jabuka

 1. Lim obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 70 stupnjeva na programu vrućeg zraka.
 2. Operite pet do šest jabuka (izaberite one koje nisu nimalo oštećene) pa im odstranite središnji dio sa sjemenkama.
 3. Na kuhinjskom ribežu narežite jabuke na tanke ploške. Zatim ih pecite oko tri sata na navedenoj temperaturi. Povremeno nakratko otvorite pećnicu kako bi mogla izaći para.

Savjet

Okus čipsa ovisi od sorte jabuke – preporučujemo vam elstar, jer je osobito ukusan. Nakon što se čips ohladi, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu.

Od krumpira

 1. Ogulite četiri do pet krumpira i narežite ih na jako tanke ploške (najbolje bi bilo koristiti rezalicu za povrće).
 2. Ostavite ih oko 20 minuta u hladnoj vodi, tako će se otopiti dio krumpirova škroba, pa će čips biti hrskaviji. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva (program vrući zrak).
 3. Ploške krumpira isperite, stavite ih na kuhinjsku krpu i osušite. Prebacite ih u zdjelu te poprskajte žlicom suncokretova ulja s dodatkom začina po želji (sol, papar, mljevena paprika…).
 4. Zatim stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite dok ne postanu lijepo hrskavi. Ovisno o debljini ploške, čips je potrebno peći od 20 do 30 minuta.

Ovisno o debljini ploške, čips je potrebno peći od 20 do 30 minuta. Najvažnije je da su voće ili povrće tanko narezani

Od povrća

Od svakog čvrstog povrća možete napraviti čips. Eksperimentiranje je dopušteno s povrćem, ali i začinima. Prokušane i dobre kombinacije su slatki krumpir s kimom i kurkumom, crvena cikla s čilijem, pastrnjak s bijelim lukom ili patlidžani s paprom.

 1. Priprema je uvijek ista: ogulite povrće, narežite ga na jako tanke ploške (bilo bi dobro da imate ribež za rezanje povrća na tanke listove) te ih pomiješajte u zdjeli s malo ulja i začina.
 2. Raspodijelite povrće na lim obložen papirom za pečenje. Bitno je da se povrće ne dodiruje. Čips se peče 40 do 50 minuta na 150 stupnjeva, i to na programu vrućeg zraka. Često pogledajte kako napreduje čips, otvorite po potrebi da para izađe. I pazite da se ne opečete!

Od banane

 1. Uklonite koru s banana pa ih narežite na ploške debele oko 3 mm.
 2. Raspodijelite ih na lim obložen papirom za pečenje te ih pecite šest do osam sati u pećnici zagrijanoj na 60 stupnjeva koju ste podesili na vrući zrak.

Nemojte povećavati temperaturu kako biste skratili vrijeme pečenja! U tom bi se slučaju voćni šećer iz banana karamelizirao i čips bi izgorio.

Tko želi uštedjeti energiju, neka suši u pećnici veću količinu banana, može čak i nekoliko kilograma jer je na programu vrućeg zraka moguće istovremeno peći na više limova.

Savjet

Čips je gotov kada komadići banane očvrsnu i kada se na njima stvori kožica. Pred kraj pečenja češće provjerite jesu li gotovi.

Ako u pećnici nemate program vrućeg zraka (znak ventilatora na gumbu), možete koristiti program za pojačano pečenje gornjeg ili donjeg sloja. U tom slučaju temperaturu biste trebali povećati za 20 stupnjeva. Primjerice, ako je na vrućem zraku 150 stupnjeva, na programu za pojačano gornje ili donje pečenje trebalo bi biti 170 stupnjeva.