Svaki deseti stanovnik naše zemlje boluje od šećerne bolesti. Mnogi od njih mogli su biti potpuno zdrave osobe da su na vrijeme prepoznali simptome i promijenili način života, jer čak 92,8 posto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa 2 za koji se kaže da je bolest neurednog načina života

Supernamirnice – i lijek i prevencija

Ne liječe samo lijekovi – da je hrana lijek, odavno se zna. Dijabetičari koji jedu pravilno znaju da je to istina; gotovo ništa nije tako učinkovito kao dijabetička prehrana.

Osnovna načela dijabetičke prehrane su redovito uzimati obroke, smanjiti masnoće, posebice životinjskog podrijekla, te isključiti slatko.

Postoji doista cijeli niz zdravih, lako dostupnih, finih supernamirnica: crni, raženi i zobeni kruh, cvjetača, matovilac, rajčica, jabuke, kivi, mandarine, kefir, pileće i pureće meso, riba i morski plodovi…

Općenito, najbolja je mediteranska prehrana, sve kuhano. Osim što će regulirati vrijednosti glukoze u krvi, smanjit će i visoki krvni tlak te kolesterol.

Recite ‘ne’ namirnicama koje izazivaju brzi porast glukoze u krvi: rafiniranom bijelom brašnu, čipsu, kobasicama, maslacu, slasticama, majonezi, soli, gaziranim pićima, šećeru, medu i alkoholu.

Neka dijabetes potakne vašu kreativnost i kulinarske vještine – dajte priliku zdravim supernamirnicama koje će pomoći čuvati imunitet tijekom hladnih dana te regulirati dijabetes.

POMOĆ iz PRIRODE

Cimet

Povećava aktivnost inzulina: jedna žlica cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi. Osim toga, ta biljka snižava i razinu lošeg kolesterola i triglicerida.

Maslačak

Prirodni je lijek za bolesti jetara i žuči te je prirodno sredstvo za regulaciju šećera u krvi. Svaki dan tijekom proljeća (vrijeme dok maslačak cvjeta) treba pojesti po 10 svježih stabljika te biljke.

Pritom biljku treba prethodno oprati, zajedno s cvijetom, i tek onda odstraniti cvjetove. Stabljiku dobro i polako prožvačite pa progutajte.

Malina

Također je važan prirodni lijek za regulaciju razine šećera u krvi.

Peršin

Od davnina se upotrebljava za liječenje i ublažavanje dijabetesa.

Svježe listove i korijen treba isjeckati pa sve pomiješati sa šalicom kiselog mlijeka ili jogurta. Pije se svaku večer prije spavanja.

Kukuruz i zob

Pomažu kod dijabetesa, ali i čiste krv i krvne žile.

Čaj – protiv šećerne bolesti

  • mahune (50-200 g)

priprema

  1. U pola litre vode 15 minuta kuhajte 50 grama usitnjenih mahuna. Potom ostavite čaj da odstoji tri sata pa popijte u tri navrata – prije jela.
  2. U težim slučajevima 200 grama mahuna kuhajte pola sata u litri vode. Ostavite ih da odstoje cijelu noć, a sutradan popijte po jednu čašu svakih pola sata.

Koristi se zrela mahuna bijelog graha bez sjemena (znači, ljuska bez zrna). To je narodni lijek protiv šećerne bolesti. Smanjivanje šećera u krvi pomoću njega je i eksperimentalno i klinički dokazano. Čaj djeluje i diuretski (izbacuje višak tekućine iz organizma), a upotrebljava se i protiv upala mokraćnih putova.