Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu obično u potpunosti izbjegavaju mliječne proizvode. No, čini se da to ne moraju činiti s probiotičkim jogurtima

Naime, fermentacijom jogurta većina se laktoze rastvara. Bakterije koje pretvaraju mlijeko u jogurt obavljaju dobar dio posla koji inače čini naš probavni sustav pa intolerantni na laktozu jogurtu mogu dati još jednu šansu.

I oni sa sindromom iritabilnog crijeva mogu profitirati od jogurta. Istraživanja su pokazala da 30-dnevno konzumiranje probiotičkog jogurta kod oboljelih znatno smanjuje upalu.

Dosad je bilo upitno uspijevaju li probiotičke bakterije preživjeti želučanu kiselinu i dospjeti u crijevo, no jedna je talijanska znanstvena studija to nedavno potvrdila.

Jogurt je sam po sebi dobar izvor kalcija, fosfora vitamina B2, B12 i B5, cinka, no njegov proces fermentacije dodatno povećava dostupnost folne kiseline, niacina i riboflavina iz hrane. Mliječna kiselina iz jogurta snižava crijevni pH pa je naš probavi trakt manje podložan naseljavanju bakterija salmonele i e. coli.

Izvor: Sensaklub.hr