Azuki grah, leća, crveni, bijeli, šareni grah izvrsan su izvor bjelančevina, minerala i vlakana. Koje je najbolje vrijeme i način kuhanja...

Šok-metoda

Mahunarke su hranjivo povrće, a u tu grupu namirnica spadaju grašak, leća i grahorice. Izvrsan su izvor bjelančevina, minerala i vlakana.

Kuhanje suhih mahunarki zahtijeva pridržavanje nekoliko koraka zahvaljujući kojima će biti mekše i lakše za probavu (s manje plinova). Ja koristim „šok-metodu“, koja uključuje kuhanje mahunarki u količini vode koja ih tek „pokrije“, a zatim po potrebi dodajem malo hladne vode – koja „šokira“ opnu i omekšava sjemenku. Kad kuham mahunarke, uvijek dodam komad kombu alge (japanski stil), kao i lovorov list (stil moje bake) koji olakšavaju probavu grahorica i leće.

Vrsta mahunarke, vrijeme i način kuhanja

Leća (smeđa, zelena, crna, Puy): ne namače se, kuha 30 – 40 minuta uobičajenom ili “šok-metodom” (opisana u tekstu).

Leća (crvena i žuta): ne namače se, kuha se 20 – 25 minuta uobičajenom metodom.

Meke grahorice (azuki, munk): mogu se namakati i ne moraju, kuhaju se 45 – 60 minuta oubičajenom ili “šok-metodom” (opisana u tekstu).

Tvrde grahorice (crveni, bijeli, šareni grah…): namaču se, kuhaju minimalno 60 minuta, a najbolje ih je kuhati u ekspres-loncu.

Izvor: Sensaklub.hr