Uz ovaj mali kulinarski leksikon, razotkrit ćete sve gastro 'misterije' i postati još bolji ili bolja kuhar/ica

Obožavate kuhati, ali često ne stignete pripremiti sve ono o čemu čitate ili gledate na televiziji? U eri popularizacije kuhanja, osjećate se ‘so out’ jer ne razumijete polovicu pojmova o kojima se piše?

Bez brige, uz ovaj mali kulinarski leksikon, razotkrit ćete sve gastro ‘misterije’ i postati još bolji ili bolja kuhar/ica!

Flambirati: Jela preliti zagrijanim jakim alkoholom (vinjak, konjak, viski), a zatim zapaliti. To profinjuje okus jela.

Blanširati: Kratko stavljanje mesa ili povrća u kipuću vodu kako bi se sačuvala boja, uništile bakterije ili zbog lakšeg guljenja.

Gratinirati: Zapeći u pećnici. Jela za gratiniranje često se posipaju sirom i mrvicama te prelijevaju umakom, primjerice od vrhnja i jaja.

Karamelizirati: Postupno rastopiti šećer ili pržiti povrće (luk) dok ne dobije smeđu boju.

Pirjati: Postupak kojim se meso ili povrće najprije poprži na masnoći, a zatim kuha uz dolijevanje malo tekućine (npr. vode ili vina), na slaboj vatri i obično duže vrijeme. Posuda u kojoj se hrana pirja mora biti poklopljena kako iz nje ne bi izašla para.

Poširati: Staviti namirnice koje se lako raspadaju (npr. ribu, jaja) u mnogo zavrele vode, s time da ta tekućina više ne smije vrijeti nego samo malo ‘vući’ sitne mjehuriće na površinu.

Panirati: Manje komade mesa, ribe ili povrća uvaljati najprije u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju u krušne mrvice pa pržiti u vrućoj masnoći da dobije hrskavu koricu.

Legirati: Žumanjak izmiješati sa tekućinom pa ga, neprekidno mješajući, polako uliti u vruću tekućinu koja, međutim, ne smije više vrijeti. Inače bi se jaja mogla zgrušati. Legiraju se juhe, umaci i kaše.

Sotirati: Metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi. Sastojci se obično narežu na komadiće ili tanko narežu kako bi se brže ispekli. Sotirana hrana obično izvana malo posmeđi, no zadržava svoju teksturu, vlažnost i okus.

Pasirati: Protisnuti namirnice kroz fino sito ili napravu za pasiranje.

Rekonstituirati: Termin koji označava postupak dodavanja vode dehidriranoj hrani kako bi ponovo postala tekuća. Rekonstituiraju se npr. mlijeko ili jaja u prahu.

Sterilizirati: Uništavati mikrobe sa hrane ili posuđa pomoću visoke temperature, između 110 i 115 °C.

Ukuhati: Brzo kuhati na jakoj vatri da bi temeljac, umak ili slične tekućine postale gušće, a njihov okus jači.

Zaprška: Brašno popržimo na masnoći dok ne postane zlaćano (svijetla zaprška) ili smeđe (tamna zaprška).

Izvor: Elle.hr