Zamrzavanje je praktičan i zdrav način čuvanja hrane, no postoje pravila kojih se treba pridržavati želite li da namirnice sačuvaju sva hranjiva svojstva i budu ukusne za konzumiranje

Užurbani tempo života ne ostavljava nam ni vremana ni mogućnosti da svaki dan odemo na tržnicu ili u trgovinu po svježe namirnice. Zato je zamrzavanje hrane praktičan način koji nam pomaže da se organiziramo i zdravo kuhamo sebi i svojoj obitelji.

No postoje određena pravila koja određuju što se i kako smije zamrzavati, a koje namirnice nikako ne bismo smjeli pohraniti na teperature ispod ništice.

Što se smije, a što ne smije zamrzavati?

U pravilu, zamrzavati se mogu meso, riba, mekušci, perad, svježa tjestenina, tijesto za kruh, okruglice od tijesta, gotovo sve povrće, odležani sirevi, voće za pripremu kolača i kompota, kuhana hrana (poput variva, rižota, raznih umaka…), pizza, kolači (ako ne sadrže slatko vrhnje i kreme od jaja), domaći sokovi, kuhana šunka ili slanina…

S druge strane, nikako ne biste smjeli zamrzavati primjerice lisnato povrće poput zelene salate ili radiča, koje bi nakon otapanja bilo mlohavo i tamnih rubova.

Ne zamrzavaju se ni umaci i prilozi koji sadrže puno vrhnja ili jaja, svježe mlijeko i vrhnje, majoneze i tartar umak, tekući pripravci i tijesta u kojima bi došlo do razdvajanja vode i masnoće, neke biljne vrste poput gljiva i tartufa koje gube konzistenciju, miris i okus; kuhana ni svježa jaja, krumpir.

Ne preporučuje se zamrzavati ni salame te trajne i polutrajne suhomesnate proizvode, paštete i dimljeni losos.

Gotovi smrznuti proizvodi

Mnogi zaposleni ljudi danas pribjegavaju najbržem i često najpraktičnijem načinu kuhanja – kupovanju gotovih smrznutih proizvoda.

Takvi proizvodi prolaze strogu kontrolu kvalitete pa su često sigurnija varijanta i od nekih svježih proizvoda, a kako bi zadržali zdrava i ukusna svojstva, oni su i dobro skladišteni.

Stručnjaci savjetuju da kupovinu ipak obavljate u većim trgovinama gdje je promet velik i zalihe se stalno obnavljaju, te da obratite pažnju na omot koji ne smije biti oštećen, a proizvodi u vrećici bi trebali biti odvojeni jedni od drugih, a ne stisnuti u grudu.

Smrznute proizvode kupite posljednje, stavite ih u termo vrećicu ili običnu vrećicu s ulošcima za hlađenje koje ste ponijeli od kuće. Primijetite li do povratka kući da se neki od proizvoda imalo odmrznuo, nemojte ga ponovo zamrzavati već ga što prije potrošite, a do tada ga držite u hladnjaku.

Ako je namirnica sirova, skuhajte je pa je možete ponovo zamrznuti!