Zeleni listići ove omiljene zimske salate obogatit će i osvježiti svaki vaš obrok

Karoten i vitamin C čine matovilac pravom energetskom bombicom. Okus mu je lagano orašast i vrlo je aromatičan.

Koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće.

Matovilac je bogat magnezijem, koji nam pomaže u borbi protiv stresa, jača srce i sprječava srčana oštećenja.

Prilikom kupovine imajte na umu da ga potrošite u što kraćem vremenskom razdoblju jer ukoliko ga predugo držite u hladnjaku gubi na kvaliteti.

Bogat je vitaminima A i C te je odličan izvor željeza i kalija, te kalcija, magnezija i fosfora.

Izvrstan je kada se kombinira sa ostalim lisnatim salatama i začinskim biljem poput bosiljka, peršin i korijandra.

Odličan je kao prilog jelima od peradi i ribe, te popečcima od povrća.

Matovilac s popečcima od krumpira

  • 100 g matovilca
  • 12 narezanih mini rajčica
  • 1 mladi luk
  • 2 veća krumpira
  • 100 g naribanog planinskog sira
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 žlice masla
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica octa
  • sol i prstohvat šećera

priprema

  1. Operite, ogulite i naribajte krumpire. Zatim ih zgnječite u vlažnoj kuhinjskoj krpi, sok sačuvajte, ostavite da malo odstoji, potom ga ocijedite tako da škrob ostane u posudi.
  2. Dodajte naribani krumpir, pomiješajte sa 100 g naribanog planinskog sira i malo muškatnog oraščića. Od toga oblikujte popečke i popržite ih u maslu.
  3. Izvadite ih, ocijedite na kuhinjskom papiru i stavite na toplo. Na tanjurima poslužite matovilac pomiješanog sa narezanimmini rajčicama.
  4. Narežite mladi luk i raspodijelite ga po salati. Pomiješajte ulje,1 žlicu octa, sol i prstohvat šećera te nakapajte po salati. Dodajte popečke.