Iz gotovo svake kuhinje ovih se dana šire mirisi koji nas podsjećaju na blagdane. Mame nas tipični adventski začini, poput cimeta, vanilin šećera, klinčića, anisa... Svi oni imaju višestruku dobrobit - osim što fino mirišu i ukusni su, griju nas i k tome su i superzdravi.

Dobro djelovanje

Na kekse, slatke salame, košarice i kuglice te mesna jela i umake u koje smo dodali spomenute začine najčešće gledamo isključivo kroz prizmu kalorija.

Začini su ono što ih čini dodatno dragocjenima, jer utječu na našu probavu, ten, životnu energiju… Dakle, nisu takav grijeh kao što mislimo.

Zimski začini poput pimenta, đumbira, čilija i kardamoma nisu samo podizači okusa svakoga jela ili napitka nego su pravi lijek za one koji imaju slabu cirkulaciju te im nikako ne uspijeva zagrijati ruke i noge.

Dovoljno je samo popiti ih s čajem ili njima posuti kavu, dodati ih u sirni namaz… Oni su istovremeno i pravi aduti u njezi tijela. Mogu poslužiti kao ključni sastojci maski i pilinga za lice i tijelo te pripravaka protiv akni.

Pravi i plemeniti luksuz

Zbog svega navedenoga ne čudi informacija da su se začini u davna vremena smatrali pravim luksuzom.

Oni su bili znak dobrostanja i napretka te su u srednjovjekovnoj Europi postizali golemu cijenu. Stoljećima se odvijala trgovina začina preko drevnih ruta, puteva i karavana.

Fina mješavina

Kao i većina drugih začina, tako je i kardamom preko arapskih trgovaca došao u Europu.

Danas ovaj začin pripada obaveznim sastojcima u ritualu ispijanja kave u arapskom dijelu svijeta – kratko prije serviranja napitka nanese se jedna kapsula kardamoma.

Moć začina

Klinčići

Sadrže antibakterijski sastojak eugenol, koji ublažava bolove te poboljšava probavu.

Vanilija

Pravi tješitelj duše jer nas neodoljivi miris ovog omiljenog začina umiruje i ublažava stres i napetost.

Piment

Grije tijelo i smanjuje  nervozu. Prerađen u ulje može pomoći kod upale mišića.

Kardamom

Ublažava grčeve u crijevima, zaustavlja štucanje i podrigivanje te osvježava dah.

Zvjezdasti anis

Zaustavlja virus gripe. Dobro je nakon jela prožvakati nekoliko sjemenki anisa – daju svjež dah i potiču probavu. Ulje anisa ublažava bol od uboda insekata.

Cimet

Stabilizira našu psihu i crijevne aktivnosti, a prije svega donosi puno energije.

Cimet je sjajan za njegu usana. Pomiješajte ga s s omiljenim sjajilom i dobit ćete prirodno sredstvo koje će usne učiniti punijima.