Jeste li znali da su Hrvati veliki džemoljupci? Volimo ga sami praviti, a istraživanja pokazuju kako su nam najdraži okusi šljiva i marelica

Istraživanje nezavisne agencije za istraživanje tržišta Hendal po nalogu Dr. Oetkera pokazalo je da 90% Hrvata konzumira pekmez ili džem te pritom preferiraju domaće proizvode (77 posto).

Domaći džem za one koji ga vole kvalitetniji je – i po sastavu i po okusu. A osim toga, oni koji ga sami kuhaju tome se vesele (57%).

Omiljena vrsta pripremljenog džema Hrvatima je džem od šljiva (33%), a nakon toga džem od marelica (20%). Na trećem mjestu slijedi jagoda (9%), a na četvrtom šipak (7%).

Među onima koji radije konzumiraju domaće, još više se preferira šljiva (41%), dok se među onima koji radije konzumiraju kupovno nešto više preferira šipak (13%) kao i miješani džem od više vrsta voća (9%).

Kao razlozi za pravljenje domaćeg džema se ponajprije navode bolji okus te provjereni sastojci. Od svih okusa žene nešto više preferiraju džem od marelice u odnosu na muškarce.

Još jedna zanimljivost: muškarci vole domaći džem zbog njegove kvalitete (20% njih naspram 14% žena), dok ga žene preferiraju jer ga same prave (22%).