Pripremite se za najljepše doba godina

Avokado

Ovo voće s aromom sličnom kombinaciji maslaca i oraha, prija svježe, u juhama, kao umak guacamole, s morskim plodovima i mesom peradi.

Da ne bi počeo tamnjeti, nakon rezanja ga odmah pokapajte sokom od limuna. Nezreli će plodovi na sobnoj temperaturi brzo sazrijeti. Kad omekšaju, zreli su i spremni za konzumaciju.

Vitamini iz tropa: mango

Zbog opojna mirisa ovog sunčanožutog voća podrijetlom iz Indije torte i deserti postaju osobit doživljaj. Osim toga, njihov beta-karoten štiti naše stanice i imunosni sustav…

Uživajmo u ribi!

Hrvati konzumiraju vrlo malo ribe – oko 10 kilograma po glavi stanovnika, što bi značilo otprilike jednom tjedno. Za usporedbu, Grci pojedu po 21 kg ribe, Talijani 24 kg, Francuzi 33 kg, Španjolci u prosjeku 44 kg, a Portugalci 57 kg.

Za dobro zdravlje ribu bismo trebali konzumirati najmanje dvaput tjedno po 170 grama, a barem jednom tjedno jelovnik obogatiti masnijom ribom poput lososa, skuše ili srdele jer ona sadrži najviše esencijalnih masnih kiselina.

crvene Naranče

Očaravajuće slatke, ali ne presočne, uvijek zanimljive i nadasve aromatične. Najpozantija sorta naziva se ‘moro’ (tal. taman, crn), a raste u podnožju Etne na Siciliji.

Žele od naranče

  • 8 listića želatine
  • 80 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • 500 ml soka od naranče
  • po 1 obična i 1 crvena naranča

priprema

  1. Namočite u hladnu vodu 8 listića želatine da omekšaju. Zakuhajte 80 g šećera i sok od 1 limuna tako da dobijete sirupastu smjesu pa umiješajte 100 ml soka od naranče.
  2. Omekšalu želatinu ocijedite i rastopite u vrućoj tekućini, umiješajte 400 ml soka od naranče pa stavite u hladnjak.
  3. Debelo ogulite po 1 običnu i 1 crvenu naranču te ih narežite na ploške. Čim se tekućina u hladnjaku počne želirati, u 4 čaše nalijte malo želea, dodajte ploške naranača pa zalijte ostatkom želea. Desert držite u hladnjaku još 3 sata.