Mnogi ostaci hrane ili otpaci koji nastaju prilikom kuhanja mnogu se pametno ponovno iskoristiti. Što radite s korom od banane ili talogom kave? Bacate u koš? Šteta, jer puno takvih ostataka može se odlično iskoristiti u neke druge svrhe te na taj način uštedjeti poprilično novca u kućnom budžetu

Kora banane

Kora banane je svestrani pomoćnik u kućanstvu. Možete je koristiti primjerice za čišćenje cipela, tako da s unutarnjom stranom kore prelazite po kožnim cipelama i zatim ih ispolirate suhom krpom.

Korom banane mogu se odlično očistiti i do sjaja dovesti predmeti od kroma, čelika ili srebra. Ona će pomoći i kod uboda komarca, kod nadražene kože opečene koprivom i drugih iritacija na koži. Jednostavno stavite na ta mjesta unutarnji dio kore banane i iritacija će se ublažiti.

omot maslaca

Izvadili ste maslac iz papira i stavili ga u hladnjak u posudi za maslac. Papir ste bacili u smeće. A zašto ga ne biste iskoristili na sljedeći način: papir spremite u plastičnu vrećicu koju možete zatvoriti i sve stavite u zamrzivač.

Kad sljedeći put budete trebali namastiti vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, jednostavno izvadite papir iz zamrzivača i upotrijebite ostatke maslaca za premazivanje.

Bjelance ili žumance?

Nerijetko se u receptima traži samo bjelance ili samo žumance. Ono što vam je ostalo lako se može sačuvati u zamrzivaču samo ako se pospremi u posudu koja se može hermetički zatvoriti.

Bjelancima dodajte mrvicu šećera ili soli jer će tako zadržati svoju strukturu nakon odleđivanja. Jedan dan prije no što će vam trebati zamrznuti dio jaja, izvadite ga iz zamrzivača i stavite u hladnjak da se polako otopi.

Ljuska luka

Kao što se ljuska luka odlično koristi za bojenje jaja, nju možete zajedno s lukom lagano prepržiti na tavici te staviti u juhu. Juha će dobiti lijepu primamljivu žućkastu boju.

Polovice limuna

Kad istisnete limun, koru nemojte baciti, već je iskoristite. Njome očistite sudoper, umivaonik ili kadu ili je stavite u košaricu s jedaćim priborom u perilicu posuđa. Osigurat će sjaj priboru i odličan miris perilici.

Ostaci sira

Tvrdi rub sira se ne jede i bacamo ga. No tim ostatkom se uvijek može zagustiti i poboljšati okus minestrone juhe ili drugih povrtnih juha. Zato zamrznite ostatke kore i po potrebi ih kuhajte u juhi, a prije posluživanja izvadite iz juhe.

Talog kave

Kava budi naš duh i tijelo. No jeste li znali da je talog kave odličan i kao prihrana za cvijeće koje voli kisela tla (primjerice rodendroni, hortenzije ili anđeoske trublje).

No, vlažan talog kave brzo pljesnivi i zato ga treba rasporediti na veću površinu i u tankom sloju kako bi se posušio prije no što ga umiješate u zemlju.