Dobro rashlađena lubenica izvrstan je desert, a jednako je primamljiva i pripremljena kao juha ili salata s povrćem i sirom ili kao sok

Nećete pogriješiti pomiješate li narezanu lubenicu s rajčicom, krastavcima, rikulom i pinjolima, uz dodatak bosiljka. Ovo nesuđeno voće koje zbog svog načina rasta spada među povrće izvrsno se slaže i sa sirevima poput parmezana i fete.

Od nje možete pripremiti i hladnu juhu: usitnite lubenicu, dinju i kivi, izmiksajte, dodajte jogurt i poslužite. Od lubenice se može pripremiti i ledeni desert, poput sorbeta i granite. Dodate li sorbetu maline, a graniti jagode, jelo će biti još ukusnije.

A jeste li znali da ni sjemenke lubenice ne treba baciti? Ogulite li im vanjske ovojnice, možete ih brzo ispeći u tavici pa konzumirati kao grickalice ili samljeti i upotrebljavati kao sastojak u pripremi kruha.

Čuvanjem joj produljite rok

Želite li iskoristiti najbolje od lubenice, nemojte je čuvati u hladnjaku jer će tako nakon dva tjedan skladištenja izgubiti i do 40 posto likopena. Najbolje bi bilo čuvati je na sobnoj temperaturi.

Ako ste je načeli, držite je u hladnjaku. Narezanu lubenicu omotajte plastičnom folijom. Pri njezinoj kupnji pripazite na to da joj je kora glatka i da je strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji prilikom sazrijevanja žućkaste, a ne bijele ili zelene boje.