Ako tijelu odlučite dati predah od šećera, napravit ćete mnogostruku korist - osim više energije i manje kilograma, možete spriječiti ili izliječiti mnoge bolesti. Evo vaših saveznika na putu bez šećera

Smanjite unos šećera

  • Najbrži način da šećer nestane iz vašeg života jest da ga trenutačno zaboravite. Već nakon tri dana bez slatkiša i slatke hrane vaša žudnja za šećerom počet će slabjeti. Prvih mjesec dana slatku krizu možete lakše prebroditi konzumacijom čaja ili kapsula biljke Astragalus, koja regulira razinu šećera u krvi i podiže energiju na prirodan način.
  • Tijekom detoksikacije od slatkoga pomozite si supernamirnicama bogatim hranjivim sastojcima koje uravnotežuju šećer u krvi, primjerice spirulinom, koja će vam dati prirodnu snagu i energiju. Uz nju uzimajte krom, mangan i magnezij u obliku šumećih tableta jer nedostatak tih minerala dovodi do poremećaja razine šećera u krvi, što potiče želju za slatkim.
  • Određene vrste namirnica također će vam pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjiti želju za slasticama, stoga jedite što više namirnice od cjelovitog zrnja i svježeg povrća, kao što su batat i tikve.
  • Ako ste veliki uživatelj slatkih napitaka, pokušajte ih postupno smanjivati. Primjerice, svoj omiljeni napitak koji sadrži 20 g šećera zamijenite onim sa 15 posto šeće­ra ili ga zasladite stevijom. Gazirani napi­tak zamijenite nezaslađenim sokom od brusnice ili rajčice, a umjesto shakea iz fast fooda, napravite frape od papaje ili bobičastog voća. Umjesto injekcije šećera koja će vas samo nakratko zadovoljiti, dobit ćete prirodno i polagano otpuštanje prirodnih šećera u krvotok.

Umjesto šećera

Med
Vrijeme je da ga, osim u čaju, iskušate u kavi i drugim napicima.

Stevija
Listiće ili prah ove biljke, koja je 30 do 45 puta slađa od šećera, treba dodavati oprezno tijekom pripreme slastica, sladoleda, voćnih salata, žitarica i obroka s jogurtom, ali i svim napicima te jelima koja je dovoljno malo zasladiti: juhama, umacima, jelima od sira, kao i pri konzerviranju povrća i voća, jer ne fermentira.

Javorov sirup
Iako je najpoznatiji kao preljev američkih palačinki, možete ga namazati i na kruh ili dodati u voćne salate i kolače s biskvitom. Jednu šalicu bijelog šećera zamjenjuje ¾ šalice sirupa.

Agavin sirup
Koristite ga za pripremu kolača, pudinga, peciva, marinada, voćnih i mliječnih napitaka, kompota, pekmeza te voćnih i povrtnih salata. No pripazite, puno je slađi od meda i šećera. U receptima za pečenje kolača koristite 2/3 šalice sirupa umjesto 1 šalice šećera.

Ječmeni slad
Kako ima svojstvo razrjeđivanja, pogodniji je za pripremu biskvita, peciva, kruha, pita i kolača te za zaslađivanje žitarica u mlijeku ili jogurtu i dječjih kašica. Jednu šalicu šećera zamijenite 1 + 1/3 šalice slada.

Rižin slad
Jedan od najzdravijih zaslađivača od žitarica sličan je medu, ali je manje sladak i blažeg okusa, a odličan je u pripremi slastica, krema, pudinga i kašica za bebe. Nije sladak kao šećer pa će jednu šalicu šećera zamijeniti 1¼ šalice rižina slada.

Izvor: Sensaklub.hr