Slatko ili slano, ovi deserti imaju nešto zajedničko: ako kušate komad, nećete moći prestati jesti!

Savjet za savršeno hrskavo tijesto

Od pravilno pripremljenog tijesta može se lijepo oblikovati okruglica, koja se lako odvaja od lonca te se ne lijepi za žlicu. Umjesto vode prilikom pripreme možete koristiti mlijeko.

U toplo tijesto možete umiješati jaja (jedno po jedno). Ovo je tijesto univerzalno i može se koristiti za slatke i slane deserte. Umjesto maslaca možete koristiti neku biljnu masnoću.

Veće komade tijesta nakon vađenja iz pećnice više puta probodite vilicom kako bi brže otpustili paru.

Savršeni krugovi od tijesta

Na papir za pečenje najprije s pomoću čaše i olovke nacrtajte krugove pa u njih istisnite tijesto. Između krugova ostavite dosta razmaka jer tijesto za vrijeme pečenja udvostruči volumen.

Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu (barem prvih 15 minuta), jer bi se tijesto moglo ‘ispuhati’.

Univerzalno tijesto za slatke i slane deserte

  • 280 ml vode
  • prstohvat soli
  • 80 g maslaca
  • 200 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  1. Ulijte vodu u lonac, posolite, dodajte usitnjeni maslac te zakuhajte. Kad se maslac rastopi, maknite sa štednjaka, odmah dodajte brašno te vratite na štednjak.
  2. Na laganoj vatri miješajte 2-3 minute, dok ne nastane okruglica. Stavite tijesto u zdjelu te ostavite da se malo ohladi. Dok je još toplo, dodajte razmućena jaja.
  3. Potom žlicom napravite krugove tijesta na limu obloženom papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 °C te pecite oko 5 minuta, smanjite temperaturu na 170 °C te pecite još oko 15 minuta.