Nisu sve niskokalorične namirnice nutritivno vrijedne, a neke koje obiluju kalorijama važno je konzumirati...

KALORIJE KOJE SE NE BROJE

Rižini krekeri se sa samo 35 kalorija po komadu ubrajaju u niskokalorične namirnice, ali jednako tako ne mogu se pohvaliti ni osobitim okusom ni nutritivnom vrijednošću. Većina kalorija sadržanih u njima dolazi iz bijelih, rafiniranih ugljikohidrata, koji povisuju razinu šećera u krvi, što ubrzo dovodi do ponovnog osjećaja gladi. Umjesto za rižine krekere stoga je bolje odlučiti se za šačicu badema.

Nedavno provedene analize pokazuju da nemasni jogurt može sadržavati do 5 žličica šećera na 150 g. Umjesto nemasnog jogurta radije odaberite grčki, koji sadrži 20 g bjelančevina na svakih 170 g, koje su nužne za održavanje zdravlja mišića, kože i kose.

Brojne dijetalne pločice od žitarica se hvale niskom kalorijskom vrijednošću, ali su istovremeno pune šećera. Neke od njih sadrže čak do 40 posto šećera, što je pokazalo nedavno istraživanje provedeno na 15 različitih popularnih pločica. Iz tog je razloga važno uvijek provjeriti popis sastojaka i ne dati se zavarati imenima koja zvuče zdravo.

NAMIRNICE VRIJEDNE KALORIJA

Svaki avokado doduše ima 400 kalorija, ali velika količina zdravih mononezasićenih masnoća koju sadrži pomaže u održavanju niske razine lošeg kolesterola, kako pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of the American Heart Association.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima otprilike 120 kalorija po 1 žličici, ali sadrži i obilje antioksidansa i zdravih masnoća, što pridonosi zdravlju srca. Da mediteranski način prehrane bogat ekstra djevičanskim maslinovim uljem također može smanjiti i rizik obolijevanja od raka dojke, dokazuje studija sa Sveučilišta u španjolskom gradu Navarri.

Jaja se često izbjegavaju zbog mišljenja da su puna masnoća, ali lipidi sadržani u jajima zapravo su izuzetno zdravi za srce. Osim toga, jaja sadrže i puno bjelančevina. Jedno jaje ima oko 70 kalorija, što odgovara broju kalorija sadržanih u čokoladnom keksu, ali za razliku od keksa, jaja ne povisuju razinu šećera u krvi i ne uzrokuju kasnije napadaje gladi.

Izvor: Sretna.hr