Konzerviranje zimnice velik je izazov, ali uz nekoliko vještih trikova i manje iskusne domaćice mogu napraviti ukusne voćne i povrtne delicije

Sušenje na suncu

Toplina je osnovni preduvjet za sušenje namirnica. Zato iskoristite poodmaklo ljeto i visoke temperature i što je češće moguće sušite željeno voće i povrće (luk, gljive, kukuruz, bundeva, paprika, grašak, mrkva) na suncu.

Najbolje bi bilo tri do četiri dana. No morate paziti da nema vlage. Za to će se pobrinuti povjetarac ili ventilacija.

Blanširanje

Prije sušenja potrebno je povrće blanširati kratkim uranjanjem hrane u kipuću vodu. Osim što taj postupak skraćuje vrijeme sušenja kod voća kao što su jabuke, banane, breskve i kruške, ujedno i sprečava njihovo tamnjenje.

Voće i povrće ogulite, uklonite sjemenke ili koštice pa ga narežite. U vodu koja je zakuhala u loncu stavite cjedilo pa u nju dodate voće ili povrće.

Dobro ocijedite i stavite namirnice na čistu drvenu dasku te prekrijte gazom. Narezane komade preokrenite jednom na dan.

Pasterizacija

Svi plodovi moraju proći pasterizaciju – smjestite hranu u plitki pladanj pa zagrijte u pećnici na 70 °C oko 30 min.

Imajte na umu da sušeno voće i povrće ima dvostruko više kalorija od porcije svježeg.

Za ljubitelje feferona donosimo jednostavni recept za zimnicu. Potrebni su vam feferoni i ulje. Odaberite one koji su približno iste dužine, obrišite ih i prepolovite im peteljke.

Poslažite ih što gušće u čistu staklenku, zalijte hladnim uljem i poklopite. Kad potrošite feferone, ulje koje ostane koristite kao začin.