S kojim se jelima najbolje slaže zvjezdasti anis, što začiniti timijanom, zašto su slastice još ukusnije dodate li im kardamom?

Začini su kruna svakog jela, ono što čini razliku između prosječnog i vrhunskog obroka. No da bi doista i ispunili svoju svrhu, važno je znati s čime ih kombinirati.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis dobar je za pečenu piletinu, pirjanu ribu, kamenice i smeđe juhe. Poriluk ili bundeve će, začinite li ih zvjezdastim anisom, razviti zanimljiv okus.

Timijan

Timijan svojim snažnim podtonovima poboljšava okus mesa pečenog u pećnici ili na roštilju. Timijan se također često koristi u umacima i uz pirjano povrće, ali i za začinjanje maslaca i različitih umaka, u preljevima za salatu i majonezi.

Vanilija

Vanilija se ponajprije upotrebljava u slatkim jelima, čokoladi, kavi, desertima, voćnim kompotima i salatama.

Zbog svog se otmjenog okusa vanilija često koristi u kolačima i pecivima. Ona je i sastavni dio cijelog niza alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Kardamom

Kardamom naglašava slatki, ali i pikantni okus. Taj se začin koristi u slatkišima, pecivu, pudinzima i sladoledu.

Usitnjenim kardamomom se začinjaju riža te pirjana i kuhana jela, a dobro se uklapa i u razne voćne salate.

Jeste li za nešto slatko?

Jedan od najstarijih začina je cimet. On se upotrebljava u slanim jelima kineske i indijske kuhinje, ali i u brojnim slasticama.

Sve što se zaslađuje šećerom može se začiniti cimetom, bilo da je riječ o desertima, kompotima, pireima, pudinzima, kolačima s jabukama, kuhanom vinu, punču i tako dalje. Zanimljiv okus postići ćete dodate li malo cimeta u kavu.