Unatoč preciznim receptima, potrebno je znati trikove velikih majstora kuhinje kako biste bili sigurni u uspjeh

Nabujak – savršena forma

Da biste ove mirisne kolačiće nakon pečenja mogli lakše izvaditi iz kalupa i poslužiti u savršenu obliku, prije pečenja dobro namastite posudice za pečenje pa ih pospite šećerom ili krušnim mrvicama.

Lim u koji ulijevate vodu obložite papirom za pečenje pa će se nabujak ravnomjernije dizati. Tjekom pečenja ne otvarajte vrata pećnice jer će nabujak odmah splasnuti!

Za pečenje na pari pogodan je lim dubine 4-5 cm. Umjesto papira za pečenje možete upotrijebiti pergament-papir.

Pjena – podatna i bez grudica

Da biste dobili podatnu i kremastu pjenu od čokolade potrebne gustoće, smjesa
od jaja i šećera treba se pripremiti s velikom pozornošću.

Tako će se zrak koji je prilikom miješanja ušao u smjesu dulje zadržati.

Da ne bi ostale grudice u čokoladi, otopljenu čokoladu rashladite na 30 ºC, a zatim brzo umiješajte ohlađenu kremu od žumanaca.

Za bolju aromu možete dodati malo kave, likera ili konjaka. Tek potom, ovisno o receptu, dodajete tučeno vrhnje ili snijeg od bjelanaca.

Pjenu ostavite da se hladi 2-4 sata, a potom od slatke smjese oblikujte dekorativne žličnjake.

Pjenjačom treba tući ritmično sve dok se smjesa od jaja ne počne zgušnjavati. Trećinu tučenog vrhnja naglo umiješajte u rashlađenu čokoladu, a ostatak dodajte postupno.

Za oblikovanje žličnjaka upotrijebite žlicu za juhu. Žlicu uronite u vrelu vodu pa njome oblikujte žličnjake od čokoladne pjene.

Kriške naranče – kako ukloniti opnu

Za ukrašavanje voćnih deserata i pri izradi voćnih salata naranča je odličan izbor. A bit će znatno ukusnija ako sa svake kriškice uklonite opnu.

Zlatnonarančaste kriške izgledaju mnogo ljepše od mutnobjeličastih, a osim toga, opna je gorkasta i ne narušava samo vizualni doživljaj nego i gustativni.

Naranče najprije ogulite (lijevo), a potom tankim oštrim nožem između opni narežite kriške na filete (dolje). Sok koji se pritom iscijedi sačuvajte i iskoristite kasnije.

Savjet

Guljenje naranče započnite tako što ćete odrezati vrhove na oba kraja, a potom zarezujte koru odozgo prema dolje, toliko debelo da istodobno uklonite i opnu.

Da biste izrezali filete, oštrim nožem pažljivo i precizno zarežite uz opnu prema sredini
naranče pa oguljene kriške jednu po jednu vadite i stavljajte na tanjurić.

Ako je u kriškama ostala pokoja koštica, lako ćete je uklonite.